fbpx

Advieswijzer Orthopedische Schoenen

Advieswijzer Orthopedische Schoenen

Jouw orthopedische schoenen dragen en onderhouden; geef het de aandacht die het verdient!

Orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In deze advieswijzer vind je informatie om jouw schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Aan- en uittrekken

Aantrekken schoenen

Juiste manier om de schoen aan te trekken

Zet de schoen bij het aantrekken op de hak, zodat je voet goed achter in de schoen zakt en niet meer naar voren kan glijden. Bij het aantrekken van je schoenen kun je een schoenlepel gebruiken, zo krijg je ze eenvoudiger aan en het is beter voor de levensduur van de schacht en binnenvoering. Maak de sluiting(en) vast en let hierbij op dat de tong van de schoen niet dubbel of scheef zit. Maak bij het uittrekken van jouw schoenen de sluiting(en) volledig los.


Inlopen

Wij adviseren de schoenen rustig in te lopen (bij voorkeur aan het begin van de dag), zodat je kunt wennen aan de schoenen en het leer zich geleidelijk kan vormen. Om jouw schoenen stapsgewijs in te lopen, hebben wij een inloopschema gemaakt. 

Heb je kwetsbare of gevoelige voeten door bijvoorbeeld Diabetes Mellitus (suikerziekte), een verminderde doorbloeding of verminderd gevoel in je voeten? Volg dan het opbouwschema in de rechterkolom speciaal voor kwetsbare voeten.

Aandachtspunten

  • Loop de eerste paar weken geen grote afstanden op je nieuwe schoenen;
  • Controleer dagelijks jouw voeten en de binnenkant van je schoenen;
  • Het is niet verstandig om op blote voeten rond te lopen. Ook niet in huis, omdat je (onopgemerkt) in iets scherps kan staan;
  • Je kunt jouw ervaringen tijdens het inlopen van de schoenen opschrijven, zodat je deze kunt bespreken tijdens de controle afspraak. 

Als jouw voeten verkleuringen, blaren, wondjes of drukplekken vertonen, die niet binnen 15 minuten wegtrekken, neem dan contact op om een afspraak te maken. Draag de schoenen niet meer tot je op controle bent geweest. Maak indien mogelijk foto’s van de ontstane klachten en neem deze mee naar de controle afspraak. Mocht je tijdens de gewenningsperiode klachten ervaren in de vorm van spierpijn, of pijn in de voeten, raden wij je aan rustig de schoenen in te blijven lopen. De klachten zullen geleidelijk gaan afnemen. 

Onderhouden

Je schoenen onderhouden is erg belangrijk voor het draagcomfort en de levensduur. Om het leer soepel en in goede conditie te houden, adviseren wij om je schoenen minstens één keer in de maand te poetsen. Hoe je dit het beste kunt doen hangt af van het type leer waarvan jouw schoenen zijn gemaakt. Wij hebben poetsinstructies gemaakt voor de meest voorkomende leersoorten: glad leer, lakleer en suède of nubuckleer.

Wij hebben alle producten om je schoenen optimaal te verzorgen. Voor advies of vragen over het onderhoud kun je terecht bij onze medewerkers.

Gladde leersoorten

  1. Verwijder vuil en stof met een droge zachte doek of zachte borstel;
  2. Breng een dun laagje schoenpoets aan en laat dit minimaal 5 minuten intrekken;
  3. Gebruik een borstel om de schoenpoets uit te poetsen;
  4. Poets de schoenen na met een droge zachte doek;
  5. Spray de schoenen in met een protector tegen vuil en vocht.


Lakleer

  1. Verwijder vuil en stof met een droge, zachte doek of zachte borstel;
  2. Breng een dun laagje schoenpoets voor lakleer aan;
  3. Poets de schoenen na met een droge, zachte doek.

Suède of nubuckleer

  1. Verwijder vuil en stof voorzichtig met een borsteltje voor suède/nubuckleer. Gebruik een speciale cleaner of suède gum voor moeilijk te verwijderen vlekken;
  2. Behandel de schoenen met vloeibare schoenpoets voor suède/nubuckleer. Voor gevet nubuckleer adviseren wij om een wax te gebruiken;
  3. Spray de schoenen in met een protector tegen vuil en vocht.

Levensduur

Regelmatig van schoenen wisselen is beter voor jouw voeten en de levensduur van je schoenen. Haal indien mogelijk ook iedere avond de steunzolen uit je schoenen, zo kunnen de schoenen en zolen goed ventileren.

Als je schoenen vochtig zijn geworden, laat ze dan geleidelijk drogen in een goed geventileerde ruimte maar niet in de zon of bij de verwarming. Hierdoor kan het leer door de warmte gaan uitdrogen of breken. Om de pasvorm te behouden, kun je kranten gebruiken of een schoenenspanner. Kranten nemen ook vocht op, waardoor jouw schoenen sneller drogen.

Reparaties

Indien jouw schoenen moeten worden hersteld, adviseren wij om alle reparaties door ons te laten uitvoeren. Als je ervoor kiest om de schoenen niet door ons te laten repareren, bezoek dan een erkend schoenhersteller. Reparatie door een andere schoenmaker is altijd op eigen risico. Let op, de garantie bij ons vervalt op het moment dat de schoenen door derden worden hersteld. 

Controle

Wij adviseren om eenmaal per jaar op controle te komen. Bij kinderen in de groei adviseren wij om twee keer per jaar een afspraak te plannen. Met een tijdige controle wordt ongemak voorkomen. Controleer zelf regelmatig de schoenen en laat de schoenzolen tijdig vervangen. Daarnaast adviseren wij om bij kinderen de schoenlengte vaker te controleren, een kind groeit namelijk soms verrassend snel. De ruimte die de teen aan de voorkant benodigd heeft is 1 cm. 

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Of heb je andere vragen over jouw schoenen? Dan kun je altijd contact opnemen, wij staan graag voor je klaar.