fbpx

Advieswijzer Pols-/Handorthese

Jouw pols-/handorthese dragen en onderhouden; geef het de aandacht die het verdient!

Jouw pols-/handorthese is speciaal voor jou op maat vervaardigd om jouw pols of hand te ondersteunen, te corrigeren of te ontlasten. In deze advieswijzer vind je informatie over het dragen en onderhouden van de pols-/handorthese. Goed onderhoud is belangrijk voor het draagcomfort en de levensduur.

Pols-/Handorthese dragen

We raden aan om het dragen van de orthese stap voor stap op te bouwen, zodat je er rustig aan kunt wennen. Hier hebben wij een opbouwschema voor gemaakt. Verminderen je klachten niet of kun je de orthese na twee weken geen hele dag dragen? Neem dan contact met ons op om een controleafspraak in te plannen.

Opbouwschema pols-/handorthese

Aandachtspunten

 • Controleer de eerste paar dagen regelmatig, bijvoorbeeld elk uur, of er geen drukplekken ontstaan.

Als je hand en/of arm rode verkleuringen of drukplekken vertoont die niet binnen 15 minuten wegtrekken, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken. Draag de orthese niet meer tot je op controle bent geweest.

Onderhouden

Om het draagcomfort en de levensduur van je orthese te behouden, is het van belang om je orthese goed te onderhouden. Dit doe je door jouw orthese wekelijks schoon te maken. De wijze waarop je dit het beste kunt doen is afhankelijk van het materiaalgebruik. Hieronder vind je onderhoudsinstructies voor de meest gebruikte materialen. Je wordt door jouw behandelaar geïnformeerd over de materialen die voor jouw pols-/handorthese zijn gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je de orthese dagelijks in een open ruimte laat ventileren.

Kunststof/Siliconen

 • Maak de pols-/handorthese schoon met een zachte doek en lauwwarm water met neutrale zeep;
 • Droog de orthese vervolgens goed af.

Zilver

 • Maak de orthese schoon met een zachte doek en lauwwarm water met neutrale zeep;
 • Droog de orthese daarna goed af;
 • Voor extra verzorging poets je de pols-/handorthese één keer in de maand met zilverpoets.

Leer

 • Maak het leer schoon met een vochtige doek en neutrale zeep. Let op dat het leer niet te nat wordt;
 • Droog de pols-/handorthese daarna goed af en laat deze verder drogen (niet bij de verwarming of in de zon);
 • Spray het leer na het drogen in met een protector tegen vuil en vocht;
 • Voor extra verzorging poets je het leer één keer in de maand met leervet of een kleurloze schoenpoets. Poets het leer na met een droge, zachte doek en spray in met een protector tegen vuil en vocht.

Alcantara

 • Verwijder vuil en stof voorzichtig met een borsteltje voor suède/alcantara. Gebruik een speciale cleaner of suède gum voor moeilijk te verwijderen vlekken;
 • Spray alcantara in met een protector tegen vuil en vocht.

Zeem

 • Maak zeem voorzichtig schoon met een droge, zachte borstel.

Pols-/handorthese

Controle

Wij adviseren om jaarlijks langs te komen voor een controle. Kinderen in de groei zien wij graag twee keer per jaar terug. Er kunnen een hoop ongemakken worden voorkomen met een tijdige controle. Controleer zelf regelmatig je pols-/handorthese en laat deze repareren indien nodig.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over je pols-/handorthese? Neem vooral contact op. Wij helpen je graag!