fbpx

Advieswijzer Teenorthese

Een teenorthese dragen en onderhouden; geef het de aandacht die het verdient!

Jouw teenorthese is speciaal voor jou vervaardigd om de stand van je tenen te behouden, corrigeren of om je tenen te ontlasten. In deze advieswijzer vind je informatie over het dragen en onderhouden van de teenorthese. Goed onderhoud draagt bij aan het draagcomfort en de levensduur van jouw teenorthese.

Teenorthese dragen

Wij adviseren om het dragen van de orthese geleidelijk op te bouwen door middel van ons opbouwschema. Op deze manier kan je stapsgewijs wennen. De orthese kan in het begin vreemd aanvoelen, maar dit is van voorbijgaande aard.

Heb je na twee weken nog steeds klachten en kan je jouw teenorthese nog niet de hele dag dragen? Neem dan even contact met ons op om een controleafspraak te maken.

Heb je kwetsbare of gevoelige voeten door bijvoorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte), een verminderde doorbloeding of verminderd gevoel in je voeten? Volg dan het opbouwschema in de rechterkolom speciaal voor kwetsbare voeten.

Aandachtspunten

  • Doe de orthese (bij voorkeur met twee handen) voorzichtig aan en uit om scheutjes te voorkomen;
  • Draag de orthese in combinatie met goed schoeisel met de juiste pasvorm en genoeg ruimte voor de orthese. Bekijk hier al onze tips waar je op moet letten voor het vinden van een comfortabele schoen!
  • De orthese hoef je alleen te dragen als je de schoenen aan hebt, dus niet als je op sokken loopt of ‘s-nachts in bed.

Als je voeten verkleuringen, blaren, wondjes of drukplekken vertonen, die niet binnen 15 minuten wegtrekken, neem dan contact op om een afspraak te maken. Draag de orthese niet meer tot je op controle bent geweest.

Onderhouden

  • De orthese kan je elke dag met water en neutrale zeep wassen. Droog de orthese daarna voorzichtig af;
  • Voor optimaal draagcomfort en een langere levensduur kan je de orthese bewaren in een bakje met een dun laagje talkpoeder;
  • Een scheurtje kan bijna altijd worden gerepareerd. Ook als er een stukje is afgescheurd kan de orthese meestal worden gemaakt. Gooi het stukje daarom niet weg.

Controle

Ons advies is om eenmaal per jaar langs te komen voor een controle. Bij kinderen in de groei vragen wij om twee keer per jaar langs te komen. Een tijdige controle kan je helpen om een hoop ongemak te voorkomen. Controleer zelf regelmatig de teenorthese en laat deze repareren als je scheurtjes ontdekt.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze advieswijzer nog vragen?  Of heb je andere vragen over jouw teenorthese? Neem vooral contact op met één van onze vestigingen. Wij helpen je graag verder.