fbpx

Artrose: wat is het nou eigenlijk?

Pijnlijke gewrichten, zichtbare en voelbare knobbels rond een gewricht… Deze klachten kunnen wijzen op artrose. In dit artikel vertel ik je meer over deze aandoening. Ik heb dit artikel met veel plezier geschreven en wens je dan ook veel leesplezier toe!

In dit artikel gaan we het hebben over:

  • Wat artrose is
  • Hoe artrose ontstaat
  • Welke klachten bij de aandoening horen
  • Behandeling artrose.

“De pijnklachten bij artrose zijn het gevolg van veranderingen binnen en buiten het gewricht.” – Ludwig Smits

Artrose is een veelvoorkomende aandoening. Meer dan een miljoen jongeren en ouderen in Nederland lijden eraan, maar… Wat is het nou eigenlijk?

Artrose

Artrose is een vorm van reuma. De aandoening speelt zich vaak af in één of meerdere gewrichten. Het kraakbeen in deze gewrichten gaat in kwaliteit achteruit; het wordt dunner, zachter en krijgt soms ook een brokkelige structuur.

 

Hoewel het kraakbeen achteruit gaat, kan het kraakbeen zelf geen pijn doen omdat het zelf geen zenuwen bevat. De pijnklachten bij artrose zijn het gevolg van veranderingen binnen en buiten het gewricht. Je kan hierbij denken aan ontstekingen en vergroeiingen.

 

Soms vormen zich zichtbare en voelbare knobbels rond een gewricht. Deze knobbels worden osteofynen genoemd. Vaak lijdt dit tot ontstekingen van het slijmvlies. Dit kan erg pijnlijk zijn.

 

Grafische weergave artrose (Bron: ReumaNederland, www.reumanederland.nl)

Hoe ontstaat artrose?

Ondanks vele onderzoeken is het helaas niet helemaal duidelijk hoe artrose ontstaat. Bij overgewicht ontstaat er meer druk op sommige gewrichten. Dit kan artrose veroorzaken of verergeren. Andere zaken die invloed hebben op het krijgen van artrose zijn erfelijkheid en geslacht. Opvallend genoeg komt artrose drie keer vaker voor bij vrouwen als bij mannen!

“Vaak wordt artrose – afhankelijk van de belasting van de gewrichten – langzaam erger.” – Ludwig Smits

Is artrose te behandelen?

Nou… Genoeg bewegen is belangrijk. Maar ook letten op je gewicht draagt bij aan het verminderen of voorkomen van klachten. Vraag je huisarts om advies en/of begeleiding. Ook bestaan er voedingssupplementen (vitamine D, E en K komen vaak naar voren in wetenschappelijke onderzoeken) die de klachten bij artrose kunnen verminderen of voorkomen.

 

Artrose ontwikkelt zich op verschillende manieren. Vaak wordt artrose – afhankelijk van de belasting van de gewrichten – langzaam erger. Daarom is het zeker raadzaam zijn om een afspraak te maken bij onze podotherapeut of orthopedisch schoenmaker. Steunzolen bieden vaak ondersteuning of standscorrectie, waardoor de klachten verminderen. Daarnaast kan het helpen om een aanpassing aan je schoenen te laten doen. Hiervoor is vaak een (gedeeltelijke) vergoeding bij je zorgverzekering mogelijk. Onze adviseur kan je hierover meer vertellen.

 

Maak gerust een gratis adviesafspraak en laat je goed informeren door één van onze deskundige medewerkers.