fbpx

Hoe koop ik de juiste wandelschoenen?

Wandelen zonder wandelschoenen is als fietsen zonder fiets. Een wandelschoen is onmisbaar voor een geslaagde wandeling. Graag geven wij je een aantal kooptips!

Welke wandelschoen past bij welke voet?

Wandelschoenen moeten passend zijn voor jouw voet, comfortabel voelen en tevens duurzaam zijn. Het soort model en constructie moet geschikt zijn voor de wegen en paden die jij van plan bent te bewandelen. Het kiezen van de juiste wandelschoen brengt een aantal voorbereidende vragen met zich mee over jou manier van wandelen en over jezelf als wandelaar.

Vragen over jouw manier van wandelen:

  • Hoe ver ben je van plan gemiddeld per dag te wandelen?
  • Over welk type paden of wegen wandel je het liefst? Zijn het smalle of hobbelige paden? Ben je van plan om vaak van de paden af te gaan?
  • Loop je meestal in het vlakke Nederland, ook in heuvelachtig gebied of ga je de bergen in?
  • Maak je wandelingen zonder bagage, met een kleine dagrugzak of loop je meerdere dagen met een zwaardere rugzak?
  • Wandel je veelal in de zomer of in de winter?

Vragen over jezelf als wandelaar:

  • Sta je erg stevig op je voeten, of zwik je de enkels snel om? In het laatste geval biedt een hogere wandelschoen meer steun.
  • Heb je brede, volumineuze voeten, of heb je platte smalle voeten? Onze wandelschoenen beschikken over verschillende leesten.
  • Wat is je lichaamsgewicht? Met meer eigen kilo’s is meer ondersteuning door een wandelschoen een must.
  • Ben je een ervaren wandelaar?

Hoe kies ik de juiste categorie wandelschoenen?

Tijdens je zoektocht naar de juiste wandelschoen, kom je er snel achter dat wandelschoenen in verschillende categorieën worden ingedeeld. Ben je een ervaren wandelaar, dan weet je vast welke type schoen bij jouw voet en wandelingen past. Ben je nog niet zo ervaren? Dan helpen deze categorieën je op weg naar de juiste wandelschoen. Het gebied waar je wandelt, bepaalt welk type wandelschoen je nodig hebt. De ABCD-indeling kijkt naar het gebied en het soort ondergrond, waarbij A staat voor licht en soepel en de categorie D voor zwaar en stug. Bij Buchrnhornen hebben wij categorie A, A/B en B wandelschoenen. Meer info hierover lees je hier. Onze wandelspecialisten helpen je graag bij het bepalen van jouw categorie.

Pasvorm van een wandelschoen

Het allerbelangrijkste is dat de schoen comfortabel zit en dat er een match is tussen de wandelschoen en jouw voet. Om een passende wandelschoen te adviseren, nodigen onze wandelspecialisten je graag uit voor een gratis loopscan. Hierbij wordt een voet- en bewegingsanalyse gemaakt. De resultaten geven inzicht in jouw bewegingspatroon. De lengtemaat van de wandelschoen moet in orde zijn, maar ook moet de leest van de schoen passen bij de vorm van jouw voet. Er zijn platte, smalle, brede, volle voeten en voeten met een hoge wreef. Onze wandelspecialisten nemen je mee in het meetproces en meten de lengtemaat en breedtemaat van je voeten.

De wandelschoenen moeten de hiel goed omsluiten met een stevige contrefort (verstevigd hielstuk). Je moet instaat zijn om de tenen in de schoen te kunnen bewegen. De vraag waar je de schoenen voor gaat gebruiken is belangrijk bij de juiste maatbepaling. Als je meer de bergen in gaat (stijgen en dalen), dan is het van belang om meer zogeheten over-ruimte te hebben dan wanneer je de schoenen draagt op plat wegdek of op een licht heuvelachtige ondergrond. Tevens moeten de enkels goed worden ondersteund, deze zijn namelijk tijdens het lopen kwetsbaar. Een hoge wandelschoen biedt bescherming bij zwakke enkels en zorgt voor meer stabiliteit op oneffen terrein. Lage schoenen daarentegen geven meer bewegingsvrijheid en zijn lichter van gewicht. Ideaal voor vlakkere oppervlaktes.

Zolen van een wandelschoen

De zool van de schoen is een belangrijk item dat zorgt voor comfort. Eigenlijk bestaat de wandelschoen uit meerdere zolen, namelijk een loopzool met profiel, een dempende tussenzool, een binnenzool die de buigzaamheid bepaalt en een inlegzool met wel of geen voorgevormd voetbed. De zool moet buigen op de goede plek, op de buiglijn tussen tenen en voet. Verder moet de zool comfortabel afwikkelen, voldoende demping bieden en het profiel moet geschikt zijn. Onze wandelspecialisten adviseren je graag hierover.

Nieuwsgierig naar onze wandelschoenen? Bekijk hier meer info over ons assortiment en onze voet- en bewegingsanalyse!

Over de auteur

Eelko Hamers

Mijn naam is Eelko Hamers en ik ben voet-, schoen- en hulpmiddelenadviseur. Ik ben tevens het aanspreekpunt voor de schoenwinkel en hulpmiddelen in Tilburg. Samen met mijn collega’s doe ik er alles aan om een gepaste oplossing te bieden.