fbpx

Sta jij wel waterpas?

Sta jij wel waterpas?

De ongemakken van een beenlengteverschil en wat er aan te doen is

Stabiel kunnen staan en lopen is een groot goed, maar dit realiseer je je waarschijnlijk pas als je dit niet (meer) kunt. Je zet een stapje bij, je zakt weer door die knie, die bil doet zeer en daar voel ik mijn heup weer. Wat ik je vertellen wil… Misschien heb je wel een beenlengteverschil.

“Als het ene been korter is dan het ander, dan ‘bedenkt’ het lichaam een manier om die balans terug te vinden.” – Ruud Buchrnhornen.

Hoe compenseert je lichaam het verschil in lengte?

Je zou het misschien niet verwachten, maar een beenlengteverschil kan véél klachten veroorzaken. Dit komt doordat het lichaam altijd in balans wil zijn. Als het ene been korter is dan het ander, dan ‘bedenkt’ je lichaam een manier om die balans terug te vinden.

Stel dat het rechterbeen korter is dan het linkerbeen…:

  • dan zal die linkerknie eerder gaan buigen om dit verschil op te heffen;
  • de rug zakt naar rechts en zal daarom geneigd zijn om naar links te trekken om recht te blijven;
  • het linkerbeen zal eerder iets naar buiten draaien om dit been iets korter te maken.

 

Welke klachten horen bij een beenlengteverschil?

Uiteraard is het geniaal van ons lichaam dat het deze oplossingen ‘bedenkt’ om alles in balans te houden. Maar juist dit compensatiegedrag kan op langere termijn veel problemen geven. De linkerknie zal pijn gaan doen omdat deze altijd iets gebogen staat, de rug zal pijnlijk worden van het constant trekken naar de linkerzijde en de linkerheup zal pijnlijk aanvoelen, omdat deze het been naar buiten moet draaien.

“Bij dit soort klachten komt het vaak voor dat de link met beenlengteverschil te laat gemaakt wordt. Niet heel gek natuurlijk, want je hebt toch last van je knie?” – Ruud Buchrnhornen.

Beenlengteverschil; wat nu?

Bij dit soort klachten komt het vaak voor dat de link met beenlengteverschil te laat gemaakt wordt. Niet heel gek natuurlijk, want je hebt toch last van je knie? Het zou een hele hoop (toekomstige) klachten voorkomen als bijtijds geconstateerd wordt dat er een beenlengteverschil aanwezig is. Dit is in de meeste gevallen namelijk met relatief eenvoudige aanpassingen te verhelpen, zoals met een aanpassing in je schoen.

Klachten? Kom in actie!

Dus heb je regelmatig last van enkelzijdige klachten aan voet, enkel, knie, heup, rug, schouder of nek, twijfel dan niet en maak een afspraak voor een gratis loopscan.