fbpx

Zweetvoeten, heb jij er ook last van?

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warme schoenen met onvoldoende ventilatie. Graag geven wij je tips en hulpmiddelen om dit te verminderen.

Wat zijn zweetvoeten?

Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Er bevinden zich meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer 0.25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan deze hoeveelheid meer zijn. Dit kan gepaard gaan met een penetrante geur. Sommige mensen hebben meer last van zweetvoeten dan anderen. Hierbij vind er een overmatige zweetproductie plaats, ook wel hyperhidrosis pedis genoemd, waardoor de voeten continu nat zijn en ook vaak koud aanvoelen. Zweetvoeten die onvoldoende worden verzorgd kunnen op lange termijn leiden tot voetklachten zoals voetschimmel en nagelschimmel.

Oorzaken van zweetvoeten

Het is belangrijk om zo goed mogelijk te achterhalen waar de overmatige transpiratie vandaan komt. Mogelijk kan het een bepaalde erfelijke aanleg zijn of een lichamelijk probleem, zoals overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking of een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Het zweten kan ook worden verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, onvoldoende hygiëne, angst of een warme temperatuur. Daarnaast kan het simpelweg ook ontstaan door het dragen van verkeerde of dezelfde schoenen of sokken. Als schoenen niet genoeg ademen kan het vocht niet verdampen waardoor zweetvoeten ontstaan. Wanneer je voetklachten hebt en hierdoor een onnatuurlijk looppatroon ontstaat kun je tevens extra zweet produceren. Leeftijd speelt ook een rol. Zo zien we dat in de pubertijd het vochtgehalte van voeten toeneemt.

Zweetvoeten gaat helaas vaak gepaard met stinkvoeten. De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die op de voeten leven. Deze bacteriën voelen zich thuis in een vochtig en warm milieu en gaan zich vervolgens vermeerderen. Door het geregeld dragen van dichte, slecht ventilerende schoenen en sokken, ontstaat het ideale klimaat voor bacteriën en schimmels. Zonder zweterige voeten kunnen bacteriën zich moeilijk voortplanten. Het zweet zelf is reukloos, maar de bacteriën breken het zweet af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen.

Symptomen

Je kunt hyperhidroses pedis, oftewel overmatig zweten, herkennen aan de volgende symptomen:

  • overmatige transpiratie / vochtige voeten
  • een onaangename geur
  • een rimpelige en bleke huid
  • een branderig en/of prikkend gevoel aan de voeten
  • koude voeten, vooral in de winter

Veel mensen die last hebben van stinkvoeten door overmatig zweten generen zich hiervoor. Zweetvoeten kunnen hierdoor leiden tot psychische en sociale problemen zoals onzekerheid en sociaal isolement. Andere problemen die kunnen ontstaat door zweetvoeten zijn voetinfecties. Een verhoogde vochtigheid van de voeten veroorzaakt namelijk de kans op infecties. Bij mensen met bijvoorbeeld diabetes, perifere neuropathie en perifeer arterieel vaatlijden kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen zoals een huidinfectie en zweervorming.

Wat te doen tegen zweetvoeten

Het verzorgen van zweetvoeten kan op verschillende manieren:

Schoonmaken

Het is belangrijk om je voeten goed schoon te houden en deze regelmatig te wassen met antibacteriële zeep in lauwwarm water. Zorg ervoor dat je ook goed tussen de tenen scrubt. Zo verwijder je gemakkelijker de dode huidcellen en doodt je de bacteriën. Droog de voeten grondig af, tevens tussen de tenen. Na het drogen kunnen de voeten worden behandeld met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder.

Voetbaden

Wisselbaden kunnen helpen (mits je geen risicovoeten hebt). Voor een wisselbad houd je de voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in een koud bad, vervolgens weer in warm enz. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm) en neem de baden niet langer dan enkele minuten, anders werkt het juist averechts.

Sokken

Draag katoenen of wollen sokken. Vermijd sokken gemaakt van synthetische materialen zoals polyester. Draag elke dag schone sokken of trek meermaals per dag ene schoon paar aan. Was de sokken op een hoge temperatuur om alle bacteriën te doden.

Schoenen

Draag schoenen die goed kunnen ventileren zodat jouw voeten niet snel warm worden. Let op synthetische schoenen ventileren vaak minder. Trek uw schoenen regelmatig uit als dit mogelijk is. Wissel dagelijks van schoenen en laat gedragen schoenen bij voorkeur minimaal 24 uur drogen.

Steunzolen

Haal steunzolen iedere avond uit de schoenen zodat deze goed kunnen drogen. Vervang tijdig je steunzolen of laat ze tijdig controleren en eventueel herstellen. Minstens 1 keer per jaar zouden je steunzolen mogen worden gecontroleerd op slijtage.

Andere middelen die je kunt gebruiken om zweetvoeten te verminderen zijn:

  • Inlegzolen -> Bepaalde inlegzolen absorberen het vocht en de warmte in de schoen. Dit geeft de voet de kans om meer te ademen.
  • Voetendeodorant -> Dit is een speciale spray ontwikkeld om te gebruiken op je voeten. De deo pakt het probleem van het krijgen van zweetvoeten bij de kern aan. De antibacteriële spray bestrijdt nare geurtjes door de bacteriën te doden waardoor zweetproductie wordt tegengegaan. Daarnaast zorgt een anti-druk voetdeodorant ervoor dat de wrijving tussen je voet en de schoen afneemt, waardoor eelt en eksterogen worden voorkomen.
  • Voetencrème -> Je kunt de voeten ook insmeren met een anti-transpiratiecrème. Deze crème normaliseert en reguleert sterke voettranspiratie en helpt de onaangename geur te reduceren. Daarnaast beschermt het kwetsbare voeten en wordt het herstellend vermogen ondersteund. Gezonde voeten verkleint de kans op zweetvoeten, voetschimmel en andere voetproblemen.

Zweetvoeten behandelen

Mochten jouw voeten beschadigd zijn door overmatig zweten, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan onze medisch pedicures en podotherapeuten. Zij helpen je graag om je voeten weer in goede conditie te krijgen én te houden. Daarnaast geven zij een goed advies om zweetvoeten te verminderen.

Over de auteur

Yvonne van Bruggen

Mijn naam is Yvonne van Bruggen en ik ben (diabetes) podotherapeut. Ik ben tevens manager van de afdeling podotherapie en medisch pedicure. Samen met mijn collega’s doe ik er alles aan om een mooie oplossing te bieden voor voetproblemen.