fbpx

Diabetes

Goede voetverzorging is bij diabetes heel belangrijk. Op deze pagina leggen wij uit waarom dit zo belangrijk is, wat je zelf kunt doen en welke mogelijkheden er zijn als goede voetverzorging niet voldoende is. Als voet- en bewegingsspecialist geven wij je een aantal praktische tips en aandachtspunten voor de verzorging van je voeten en het kiezen van het juiste schoeisel.

Voetproblemen

Als diabetespatiënt kun je te maken krijgen met voetproblemen. Ook kan het gaat en staan in het algemeen steeds moeilijker worden. Het ontstaan van voetproblemen, zoals drukplekken, eeltvorming, blaren en wondjes, kan verschillende oorzaken hebben doordat bij diabetes:

 • Het gevoel in de voeten kan verminderen;
 • De doorbloeding in de benen en voeten kan verminderen;
 • De teennagels kwetsbaarder en gevoeliger kunnen worden voor klachten;
 • Het functioneren van de voetspieren slechter kan worden, doordat er zenuwen uitvallen;
 • De bewegelijkheid van je gewrichten kan wat beperkter worden;
 • De voetstand geleidelijk kan veranderen.

Voorkom problemen

Bij diabetes is het belangrijk om te voorkomen dat je wondjes krijgt. Door een verminderend gevoel kunnen wondjes onopgemerkt ontstaan. Deze genezen vervolgens vaak moeizaam door een verminderde doorbloeding. De kans op een infectie wordt groter. Hierdoor kan een onschuldig wondje grote gevolgen hebben, tot amputatie aan toe. Voorkomen is dus letterlijk beter dan genezen.

Voetverzorging bij diabetes

Op het gebied van voetverzorging is er veel wat je zelf kunt doen. Hieronder staan een aantal aandachtspunten en tips.

 • Was je voeten elke dag met handwarm water en een milde zeep.
 • Controleer de watertemperatuur van tevoren.
 • Droog je voeten voorzichtig en zorgvuldig af, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek.
 • Smeer je voeten dagelijks in met een speciale voetcrème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt.
 • Neem geen voetenbad, hierdoor wordt je huid week en kwetsbaarder.
 • Het is niet verstandig om op blote voeten te lopen. Ook niet in huis, omdat je (onopgemerkt) in iets scherps kunt gaan staan.
 • Draag elke dag schone, naadloze sokken zonder knellende boord. Bij voorkeur van katoen of wol.
 • Controleer voordat je jouw schoenen aantrekt of er niets in je schoenen zit.
 • Als je zelf je voeten niet meer goed kunt verzorgen, bezoek dan regelmatig een podotherapeut of medisch pedicure.

Schoenadvies

Door het dragen van adequate schoenen kunnen sommige voetproblemen worden voorkomen. Elke voet is anders en vraagt om een andere schoen. Toch zijn er ook algemene aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van nieuwe schoenen. De belangrijkste punten zijn als volgt:

 • Kijk bij het uitzoeken van de schoenen naar het model en de pasvorm; past het model van de schoenen bij jouw voeten?
 • Als je gevoelige of kwetsbare voeten hebt, kies dan voor schoenen met weinig stiknaden. Controleer ook of de schoenen van binnen glad aanvoelen.
 • Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting hebben de voorkeur. Door de verstelbare sluiting heeft de schoen een betere pasvorm.
 • Laat jouw voeten opmeten (lengte en breedte) en koop schoenen op maat van de langste voet. Zorg ook voor voldoende teenruimte in de hoogte. Let op; maten kunnen per merk en model verschillen.
 • Nieuwe schoenen moeten comfortabele zitten. Te kleine schoenen zullen te klein blijven (bij twijfel over de pasvorm kun je de schoenen beter niet aanschaffen).
 • Loop de eerste paar weken geen grote afstanden op je nieuwe schoenen.

Therapeutische Elastische Kousen

Als gevolg van diabetes kan een wondje of complicatie aan je voeten of onderbeen ontstaan. Jouw huisarts of specialist kan dan Therapeutische Elastische Kousen (TEK) adviseren. Door het speciale drukverloop van de kousen wordt de bloedsomloop ondersteund en gestimuleerd, waardoor de genezing wordt bevorderd. De pasvorm en het type kous zijn heel belangrijk voor het draagcomfort en het functioneren. Aan de hand van jouw maatgegevens, de medische indicatie van de huisarts of specialist, het advies van onze Consulenten TEK, wordt de keuze voor een kous gemaakt.

Podotherapie

Podotherapeuten hebben een belangrijke en centrale rol als het gaat om voetzorg bij diabetes. De podotherapeut onderzoekt met een periodieke screening het gevoel in de voeten, de doorbloeding en de mobiliteit van jouw gewrichten. Ze houden de veranderingen van jouw voeten in de gaten en stellen de risicoclassificatie en een zorgprofiel vast. Ze stellen een persoonlijk behandelplan op om te zorgen dat jouw voeten in goede conditie komen en blijven. De podotherapeut draagt tevens zorg over de communicatie naar zowel huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner van de huisarts, als naar de medisch pedicure en schoentechnicus.

Medisch Pedicure

Als je diabetes hebt, is het raadzaam om regelmatig naar een medisch pedicure te gaan. Dit is een pedicure die o.a. gespecialiseerd is in voetverzorging bij diabetes. Het voorkomen van voetproblemen is één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de medisch pedicure advies over de verzorging van jouw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de medisch pedicure vroegtijdig problemen signaleren en je in overleg doorverwijzen naar jouw huisarts, specialist of podotherapeut.

Orthopedische Schoentechniek

Voldoet een confectieschoen niet meer aan de eisen die voor jouw voeten belangrijk zijn? Of hebben jouw voeten extra bescherming nodig om wondjes en drukplekken te voorkomen? Dan kan onze orthopedische schoentechniek bij diabetes uitkomst bieden. Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om je te helpen. Ze kun je geholpen zijn met een speciaal geselecteerde diabetesschoen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen. Altijd staat de hulpvraag centraal en bepaal je samen met onze orthopedisch schoentechnicus en jouw podotherapeut of arts wat voor jou de beste oplossing is.

Onze tip

Controleer jouw voeten dagelijks op verkleuringen, blaren, kloven, likdoorns en wondjes. Vergeet hierbij niet tussen de tenen te controleren. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw podotherapeut of huisarts. Raadpleeg ook altijd jouw specialist als je een wondje hebt dat niet binnen een paar dagen geneest. 

Vergoeding

Bij diabetische voetzorg zijn diverse zorgverleners betrokken. Denk hierbij aan jouw huisarts, de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Ook kan een medische pedicure, podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus betrokken zijn. Bepaalde zorg wordt vanuit jouw basisverzekering of aanvullende verzekering vergoed. Dit is afhankelijk van jouw zorgprofiel of de voetzorg die je nodig hebt. Wij adviseren je daarom om bij de zorgverlener of jouw zorgverzekeraar te informeren hoe dit voor jou is geregeld.