Als diabetespatiënt kun je te maken krijgen met voetproblemen. Ook kan het gaat en staan in het algemeen steeds moeilijker worden. Het ontstaan van voetproblemen, zoals drukplekken, eeltvorming, blaren en wondjes, kan verschillende oorzaken hebben doordat bij diabetes:
Bij diabetes is het belangrijk om te voorkomen dat je wondjes krijgt. Door een verminderend gevoel kunnen wondjes onopgemerkt ontstaan. Deze genezen vervolgens vaak moeizaam door een verminderde doorbloeding. De kans op een infectie wordt groter. Hierdoor kan een onschuldig wondje grote gevolgen hebben, tot amputatie aan toe. Voorkomen is dus letterlijk beter dan genezen.
Op het gebied van voetverzorging is er veel wat je zelf kunt doen. Hieronder staan een aantal aandachtspunten en tips.
Door het dragen van adequate schoenen kunnen sommige voetproblemen worden voorkomen. Elke voet is anders en vraagt om een andere schoen. Toch zijn er ook algemene aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van nieuwe schoenen. De belangrijkste punten zijn als volgt:
Als gevolg van diabetes kan een wondje of complicatie aan je voeten of onderbeen ontstaan. Jouw huisarts of specialist kan dan Therapeutische Elastische Kousen (TEK) adviseren. Door het speciale drukverloop van de kousen wordt de bloedsomloop ondersteund en gestimuleerd, waardoor de genezing wordt bevorderd. De pasvorm en het type kous zijn heel belangrijk voor het draagcomfort en het functioneren. Aan de hand van jouw maatgegevens, de medische indicatie van de huisarts of specialist, het advies van onze Consulenten TEK, wordt de keuze voor een kous gemaakt.
Podotherapeuten hebben een belangrijke en centrale rol als het gaat om voetzorg bij diabetes. De podotherapeut onderzoekt met een periodieke screening het gevoel in de voeten, de doorbloeding en de mobiliteit van jouw gewrichten. Ze houden de veranderingen van jouw voeten in de gaten en stellen de risicoclassificatie en een zorgprofiel vast. Ze stellen een persoonlijk behandelplan op om te zorgen dat jouw voeten in goede conditie komen en blijven. De podotherapeut draagt tevens zorg over de communicatie naar zowel huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner van de huisarts, als naar de medisch pedicure en schoentechnicus.
Als je diabetes hebt, is het raadzaam om regelmatig naar een medisch pedicure te gaan. Dit is een pedicure die o.a. gespecialiseerd is in voetverzorging bij diabetes. Het voorkomen van voetproblemen is één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de medisch pedicure advies over de verzorging van jouw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de medisch pedicure vroegtijdig problemen signaleren en je in overleg doorverwijzen naar jouw huisarts, specialist of podotherapeut.
Voldoet een confectieschoen niet meer aan de eisen die voor jouw voeten belangrijk zijn? Of hebben jouw voeten extra bescherming nodig om wondjes en drukplekken te voorkomen? Dan kan onze orthopedische schoentechniek bij diabetes uitkomst bieden. Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om je te helpen. Ze kun je geholpen zijn met een speciaal geselecteerde diabetesschoen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen. Altijd staat de hulpvraag centraal en bepaal je samen met onze orthopedisch schoentechnicus en jouw podotherapeut of arts wat voor jou de beste oplossing is.
Onze tip
Bij diabetische voetzorg zijn diverse zorgverleners betrokken. Denk hierbij aan jouw huisarts, de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Ook kan een medische pedicure, podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus betrokken zijn. Bepaalde zorg wordt vanuit jouw basisverzekering of aanvullende verzekering vergoed. Dit is afhankelijk van jouw zorgprofiel of de voetzorg die je nodig hebt. Wij adviseren je daarom om bij de zorgverlener of jouw zorgverzekeraar te informeren hoe dit voor jou is geregeld.