Orthopedische schoenen

Orthopedische schoentechniek

Blijft u voet- en loopproblemen houden, doordat u in de winkel geen passende schoenen kunt vinden? Is er sprake van een functieprobleem van de voet waardoor een confectieschoen onvoldoende steun en stabiliteit geeft? Of is soepel en pijnvrij bewegen niet langer vanzelfsprekend? Dan kan orthopedische schoentechniek uitkomst bieden.

Afhankelijk van uw hulpvraag en de precieze problematiek, zijn mogelijke doelstellingen: makkelijker en langer kunnen lopen, minder pijn ervaren, een goede pasvorm, een stabielere houding en een verminderde kans op struikelen/vallen.

Orthopedische schoenen zijn er in tal van uitvoeringen. Van gedeeltelijk tot volledig maatwerk.

Verschillende schoenvoorzieningen

Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen. Altijd staat uw hulpvraag centraal en bepaalt u samen met onze schoentechnicus wat voor ú de juiste oplossing is.

Aanmeten en leveren

Het aanmeten en de maakwijze verschilt per schoenvoorziening. Hieronder leggen we per schoenconcept uit wat u kunt verwachten.

OSA
Orthopedische schoenen (OSA) worden helemaal individueel voor u op maat vervaardigd.

1. Uw eerste afspraak
Aan welke eisen en wensen moeten uw schoenen voldoen? U bespreekt dit tijdens uw eerste afspraak met de schoentechnicus. Ook worden tijdens dit bezoek uw maatgegevens opgenomen.
OSA1

 

 

 

 

 

2. De basis van de schoen
Aan de hand van uw maatgegevens gaan we uw leesten maken. Deze leesten zijn identiek aan de vorm van uw voeten. Uw schoenen worden dus letterlijk op úw leest geschoeid.
OSA2

 

 

 

 

 

3. De pasvorm bepalen
Bij de tweede afspraak controleert de schoentechnicus of uw leesten garant zullen staan voor een optimale pasvorm. Tijdens dit zogenaamde ‘foliepassen’ bepaalt u samen of de pasvorm nog aanpassingen behoeft.
OSA3

 

 

 

 

 

4. Kleur- en modelkeuze
Tijdens de tweede afspraak kiest u ook het model, de kleur(en) en de leersoort. De schoentechnicus zal u hierbij adviseren. U kunt zich alvast oriënteren bij de voorbeeldmodellen op onze website. In de meeste gevallen kunnen we ook een confectieschoen als voorbeeld gebruiken.

Voorbeeldmodellen orthopedische schoenen (OSA)
OSA4

 

 

 

 

 

5. Aan de slag met uw schoenen
We kunnen nu met uw schoenen aan de slag. Tijdens het vervaardigen houden we met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding en natuurlijk uw wensen en voorkeuren.
OSA5

 

 

 

 

 

6. Nieuwe schoenen passen
Zodra uw schoenen klaar zijn, maken we een afspraak voor de eindcontrole. Is alles helemaal in orde, dan krijgt u de schoenen mee en kunt u gaan beginnen met inlopen. We zien u tussen ca. 4 – 6 weken graag terug om te horen hoe de schoenen zijn bevallen.
OSA6

 

 

 

 

OSB
Semi-orthopedische schoenen (OSB) zijn speciaal geselecteerde confectieschoenen die wij individueel voor u aanpassen.

1. Uw eerste afspraak
Bij het eerste bezoek bespreekt u met de schoentechnicus aan welke eisen en wensen de schoenen moeten voldoen. De schoentechnicus zal ook uw maatgegevens opnemen.
OSB1

 

 

 

 

 

 

2. Uitkiezen schoenen
Tijdens de eerste afspraak kiest u ook uw schoenen uit. Samen met de schoentechnicus gaat op zoek naar een paar dat de juiste pasvorm biedt en geschikt is voor de benodigde aanpassingen. U kunt hierbij denken aan een kunstmatige afwikkeling, zoolverstijving of bijvoorbeeld een hakafronding.

Voor kinderen hebben wij in onze winkel geen schoenen op voorraad. Omdat wij het erg belangrijk vinden om ook in kinderschoenen veel keuzemogelijkheden te bieden, werken wij samen met verschillende leveranciers die leuke semi-orthopedische kinderschoenen leveren. De schoentechnicus geeft aan waar u op kunt letten en met die informatie kunt u een keuze maken.

Voorbeeldmodellen semi-orthopedische kinderschoenen Piedro

OSB2

 

 

 

 

 

3. Maatvoetbedden
Uw schoentechnicus maakt allereerst uw voetbedden. Deze orthopedische voetbedden worden vervaardigd om de stand van uw voeten te behouden, te corrigeren of om delen van uw voeten te ontlasten.
OSB3

 

 

 

 

 

 

4. Pasafspraak
Tijdens de tweede afspraak past u de schoenen met de voor u vervaardigde voetbedden. In samenspraak met de schoentechnicus bepaalt u of het gekozen model, de pasvorm en de voetbedden helemaal naar wens zijn.
OSB4

 

 

 

 

 

5. De werkplaats in
Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we nu uitvoeren, zodat u straks schoenen heeft die op uw voeten en wensen zijn afgestemd.
OSB5

 

 

 

 

 

 

6. Schoenen passen
Zijn uw schoenen klaar, dan maken we een afspraak met u voor de eindcontrole. Past het paar goed en is alles naar wens? Dan krijgt u de schoenen mee en kunt u gaan beginnen met inlopen. Na ca. 4 – 6 weken zien we u graag terug om te horen hoe het gegaan is.
OSB6

 

 

 

 

OVAC
Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) zijn aanpassingen aan uw eigen schoenen.

Het aanmeten van deze schoenvoorziening is bijna gelijk aan het aanmeten van semi-orthopedische schoenen (OSB), alleen zorgt u zelf voor de schoenen. De schoentechnicus zal aangeven waar u op kunt letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen. U kunt uw persoonlijke wensen natuurlijk altijd met onze schoentechnicus bespreken.

De confectieschoenen uit onze winkels in Eindhoven en Tilburg zijn in veel gevallen geschikt voor de aanpassingen.

VLOS
Op verwijzing van een medisch specialist of revalidatiearts kunnen wij ook een voorlopige orthopedische schoen (VLOS) maken. Dit is een tijdelijke schoen die wij in zeer korte termijn op maat maken als uw voet extra bescherming nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een (chronische) wond, een ontsteking of na een ongeval/ operatie. Een voorlopige orthopedische schoen wordt alleen gemaakt voor de voet die beschermd moet worden.
Proefschoenen
Bij volledig op maat gemaakte schoenen (OSA) kan het zijn dat we in overleg eerst proefschoenen maken. Dit zijn tijdelijke schoenen om te proberen of het concept de verwachte oplossing biedt. Tijdens het ‘proeflopen’ volgen controleafspraken om uw ervaringen te bespreken en de schoenen waar nodig te verbeteren. Als de proefschoenen helemaal naar wens functioneren, gaan we uw orthopedische schoenen maken.
Werkschoenen
Als u voor uw werk speciale werkschoenen nodig heeft, kunnen wij deze voor u vervaardigen. Bij het maken van de keuze voor werkschoenen zal gekeken worden naar uw persoonlijke (werk)omstandigheden en de benodigde veiligheidsvoorzieningen, zoals beschermende neuzen/binnenzolen of ESD beveiliging (statische ontlading).
 

Aanvraag en vergoeding 2018

Wij verzorgen de aanvraag van uw orthopedische schoenvoorziening bij uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de voorziening vervaardigen en worden de kosten grotendeels vergoed. Voor u bestaan de kosten uit uw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico
Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico. Bij uw verzekeraar kunt u de stand van uw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage
Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC en proefschoenen) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2018 is de eigen bijdrage voor kinderen jonger dan 16 jaar €69 en voor iedereen vanaf 16 jaar €138.

Uitzondering Werkschoenen
Orthopedische werkschoenen worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed, er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen:

  1. U kunt uw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels)vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar uw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor u vervaardigen.
  2. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor (semi-)orthopedische werkschoenen bij het UWV.
  3. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

Drie maanden na het afleveren van uw eerste paar schoenen komt u in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering komt u in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar – om de 15 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen (o.v.v. wijzigingen bij zorgverzekeraars).

Levertijden

De levertijd is afhankelijk van het schoenconcept wat we voor u gaan maken. Daarnaast kan de wachttijd voor goedkeuring vanuit uw zorgverzekeraar invloed hebben op de levertijd. Dit geldt ook voor het gebruik van proefschoenen, de uiteindelijke levertijd is dan afhankelijk van de proefperiode die is afgesproken met uw specialist.

De gemiddelde levertijden zijn:
2-3 weken voor orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)
4-6 weken voor semi-orthopedische schoenen (OSB)
10 weken voor orthopedische schoenen (OSA)
4 weken voor proefschoenen
2 weken voor één voorlopige orthopedische schoen (VLOS)

Om de aanvraag bij uw zorgverzekeraar te kunnen verzorgen, vragen wij u om de (eventuele) verwijzing van uw huisarts/specialist en uw zorgpas mee te nemen naar de eerste afspraak.
Print Friendly