fbpx

Beenlengteverschil

Wanneer er sprake is van een beenlengteverschil, houdt dat in dat er sprake is van een lengteverschil tussen de benen. Een verschil in beenlengte kan aangeboren zijn of het resultaat zijn van botbreuken of een been/heupoperatie. De houding van het lichaam raakt hierdoor verstoord. Tevens kan een O-been ook invloed hebben op de lengte van beide benen. Als er problemen ontstaan in de groeischijven van de benen kan er ook een verschil in beenlengte optreden. Als het kraakbeenweefsel namelijk vanwege een bepaalde stoornis sneller toeneemt bij been A dan been B, groeit been A sneller dan been B.

Symptomen

Klachten bij beenlengteverschil kunnen erg variëren. Bij een klein lengteverschil, treden de klachten minder hevig op dan bij een groot verschil. Een verschil in beenlengte kan heupklachten en/of pijn in de rug, schouders en/of nek veroorzaken. Deze pijn ontstaat doordat de bekken scheef gaan staan. Daarnaast kan de kniestand van het langste been veranderen om het lengteverschil te compenseren.

Beenlengteverschil

Oplossing(en)

Om het lengteverschil te compenseren, kan er een enkelzijdige verhoging in of onder de schoen worden geplaatst. Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. Op basis van het onderzoeken van je looppatroon en de stand van je voeten, knieën en heupen kunnen speciale steunzolen worden aangemeten. Steunzolen onder de voeten beïnvloeden de stand van de voeten en benen. Daarnaast worden de spieren, banden en pezen ontlast.

Twijfel je of je beenlengteverschil hebt? Maak hier een afspraak met onze specialisten voor een volledige houding- en loopanalyse.

oplossingen

Steunzolen

Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.

Podotherapie

Wanneer u voetproblemen heeft die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon, kan podotherapie de oplossing bieden. 

Orthopedische schoentechniek

Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen.