fbpx

Botvergroeiing Exostose

Een exostose is een vergroeiing aan de buitenkant van het bot. De complicatie ontstaat meestal door druk, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke en/of te kleine schoenen. De botvergroeiing komt het meest voor op de achterzijde van het hielbeen (Haglundse exostose) of op de wreef (Tarsal boss), maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Een Tarsal boss kan ook ontstaan wanneer je last hebt van platvoeten of holvoeten of wanneer er een zwaar item op je voet is gevallen.

Symptomen

Door druk op het bot kan het bot verdikken en een uitsteeksel (exostose) ontstaan. De druk van de schoenen op het uitsteeksel resulteert in pijnklachten. Wanneer er niks aan de exostose wordt gedaan, kan er door de wrijving tussen de huid en het bot een plaatselijke ontstekingsreactie van de slijmbeurs ontstaan. Dit uit zich in roodheid en een zwelling.

   Botvergroeiing Exostose  

Oplossing(en)

Het is van belang om ruimte in de schoen te creëren om drukpijn te voorkomen. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en dat de rand van de schoen niet op de exostose drukt. Schoenen met een wijde wreef, steunzolen of verzachtende vilt onder de tong van de schoen kunnen verlichting geven. Voor de eventuele slijmbeursontsteking kunnen ontstekingsremmende medicijnen worden gebruikt. Indien dit de klachten niet vermindert, kan de vergroeiing operatief worden weggehaald samen met de ontstoken slijmbeurs. Omdat er iets meer bot wordt weggenomen, neemt de kans op een nieuwe exostose af.

Heb jij last van een exostose op je voet/hiel en knellen je schoenen? Neem dan hier contact op met onze specialisten om de druk te verminderen.

oplossingen

Comfortschoenen

Schoenen vertellen iets over wie we zijn; de kleur, het model, de stijl. De pasvorm mag hierbij niet vergeten worden, elke voet is uniek en vraagt om een passende schoen. Nieuwsgierig wat je schoenen over jou vertellen?

Steunzolen

Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.

Podotherapie

Wanneer u voetproblemen heeft die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon, kan podotherapie de oplossing bieden. 

Orthopedische schoentechniek

Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen.

Orthopedische hulpmiddelen

Orthopedische hulpmiddelen, zoals braces, ortheses, korsetten en protheses, kunnen uitkomst bieden om met jouw tijdelijke of permanente beperking(en) om te gaan. Lees hier hoe deze hulpmiddelen je kunnen helpen.