fbpx

Enkelinstabiliteit

Om je enkel stabiel te houden, zijn er drie enkelbanden te vinden aan de buitenkant van je enkel. Deze enkelbanden voorkomen dat de enkel verzwikt. Ondanks de steun die je enkelbanden bieden, is het toch mogelijk dat er sprake is van instabiele enkels. Enkelinstabiliteit kan ontstaan vanuit een trauma of medisch aangeboren zijn. De enkelbanden kunnen dan hun werk niet meer goed doen doordat deze zijn uitgerekt of beschadigd. Ook wanneer je enkelbanden goed werken kan het zijn dat je je een keer verstapt en je voet verzwikt. Meestal klapt de enkel naar buiten.

Symptomen

Symptomen van enkelinstabiliteit zijn een regelmatig verzwikte enkel, een onzeker looppatroon, een zwelling op de enkel, stijfheid van de enkel en soms ook vermoeidheid. Een enkelverstuiking (verzwikking) is pijnlijk maar normaal gesproken herstellen de enkelbanden vanzelf. Bij een ernstige verstuiking of wanneer je je enkel vaker hebt verstuikt kan het zijn dat de enkelbanden niet goed genezen en uitgerekt blijven of inscheuren. Je krijgt dan een instabiele enkel.

   Enkelinstabiliteit  

Oplossing(en)

Om de enkel te stabiliseren, kan er gebruik worden gemaakt van een brace, steunzolen en/of schoenen die veel stabiliteit geven. In geval van forse instabiliteit kunnen (semi-)orthopedische schoenen worden ingezet om extra stevigheid rondom de enkel te creëren. Ook fysiotherapie kan helpen met het versterken van de spieren. Door het doen van oefeningen kun je de stand van de voet bijstellen.

Zijn jouw enkels instabiel? Graag geven onze specialisten je advies hoe je je enkels kunt stabiliseren. Maak hier een afspraak!

oplossingen

Comfortschoenen

Schoenen vertellen iets over wie we zijn; de kleur, het model, de stijl. De pasvorm mag hierbij niet vergeten worden, elke voet is uniek en vraagt om een passende schoen. Nieuwsgierig wat je schoenen over jou vertellen?

Steunzolen

Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.

Podotherapie

Wanneer u voetproblemen heeft die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon, kan podotherapie de oplossing bieden. 

Orthopedische schoentechniek

Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen.

Orthopedische hulpmiddelen

Orthopedische hulpmiddelen, zoals braces, ortheses, korsetten en protheses, kunnen uitkomst bieden om met jouw tijdelijke of permanente beperking(en) om te gaan. Lees hier hoe deze hulpmiddelen je kunnen helpen.