fbpx

Hallux limitus /rigidus

Indien er sprake is van een hallux limitus/rigidus, is de beweging van de grote teen beperkt, doordat het gewricht in de teen verstijfd is. Hierdoor kan de voet niet meer goed afwikkelen en wordt compensatie gezocht om toch te kunnen lopen, dit heeft vaak een overbelasting aan de buitenzijde van de voet en enkel als gevolg. Hallux limitus is hierbij het beginstadium van de klachten. De teen kan hierbij nog wel worden bewogen, maar de bewegingsvrijheid is beperkt. Bij hallux rigidus is de teen vrijwel volledig verstijfd. De belangrijkste oorzaak voor een stijve grote teen is slijtage (artrose) van het kraakbeen van het gewricht aan de basis van de grote teen. Een stijve grote teen wordt niet altijd veroorzaakt door slijtage. Het kan zijn dat de grote teen bij het lopen stijf is, maar wanneer je zit kun je deze gewoon bewegen. In dit geval is niet artrose de oorzaak, maar is de buigpees van de grote teen te strak.

Symptomen

De stijfheid van de grote teen belemmert de afwikkeling van de voet in de afzetfase. Hoewel hallux rigidus niet altijd klachten veroorzaakt, kan er sprake zijn van ernstige pijnklachten in de middenvoet en overmatige eeltvorming. Bij de grote teen kan een verdikking (exostose) ontstaan. Het dragen van (gewone) schoenen kan hierdoor pijnlijk zijn. Vaak is de pijn ’s ochtends, of bij de eerste paar stappen na rust het ergst.

  Hallux limitus / rigidus  

Oplossing(en)

Een afwikkelvoorziening in combinatie met steunzolen kunnen de voet ‘helpen’ met afwikkelen zonder de grote teen te belasten. Steunzolen kunnen de druk op het grote teengewricht verminderen door de voetstand te corrigeren en/of de voet zoveel mogelijk te ondersteunen. Afhankelijk van een eventuele verdikking kunnen er bredere schoenen worden ingezet of een schoenaanpassing plaatsvinden. Bij ernstige klachten kan er worden gekozen voor op maat gemaakte schoenen.

Heb jij last van een verminderde beweging van de grote teen en ervaar je pijn bij het lopen? Neem hier contact op met onze specialisten voor de juiste oplossing!

oplossingen

Steunzolen

Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.

Podotherapie

Wanneer u voetproblemen heeft die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon, kan podotherapie de oplossing bieden. 

Orthopedische schoentechniek

Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen.