fbpx

Hallux limitus /rigidus

Bij een hallux limitus/rigidus is de beweging van de grote teen beperkt, doordat het gewricht in de teen verstijfd is. Hierdoor kan de voet niet meer goed afwikkelen en wordt compensatie gezocht om toch te kunnen lopen, dit heeft vaak een overbelasting aan de buitenzijde van de voet en enkel als gevolg. Hallux limitus is hierbij het beginstadium van de klachten. De teen kan hierbij nog wel bewogen worden, maar de bewegingsvrijheid is beperkt. Bij hallux rigidus is de teen vrijwel volledig verstijfd.

 

Symptomen

De stijfheid van de grote teen belemmert de afwikkeling van de voet in de afzetfase. Hoewel hallux rigidus niet altijd klachten veroorzaakt, kan er sprake zijn van ernstige pijnklachten in de middenvoet en overmatige eeltvorming. Bij de grote teen kan een verdikking (exostose) ontstaan. Het dragen van (gewone) schoenen kan hierdoor pijnlijk zijn.

 

Hallux limitus / rigidus

 

Oplossing(en)

Een afwikkelvoorziening in combinatie met steunzolen kunnen de voet ‘helpen’ met afwikkelen zonder de grote teen te belasten. Afhankelijk van een eventuele verdikking kunnen er bredere schoenen ingezet worden.

Klik hier om een afspraak te maken met één van onze specialisten. Zo kunnen we samen zoeken naar een oplossing op maat.