Steunzolen
Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.
Bij een hallux valgus staat de grote teen scheef naar binnen toe, waarbij deze tegen de tweede teen (de teen naast de grote teen) aan duwt. Soms draait de grote teen hier ook bij. De nagel van de grote teen staat dan naar binnen gedraaid, richting de andere voet. Doordat het eerste middenvoetsbeentje zich steeds verder verplaatst van de voet af, ontstaat er een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, een ‘’bunion’’. Deze bult hoeft niet slechts bot te zijn, soms is er ook sprake van een (steriele) slijmbeursontsteking. In geval van een slijmbeursontsteking voelt de bult weker aan en wisselt deze in grootte. Door de vergroeiing van de grote teen en de gevoelige knobbel past de voet niet meer op een comfortabele manier in de schoen.
De scheefgroei van de grote teen heeft gevolgen voor de andere tenen. De manier waarop deze teen tegen de andere tenen duwt verschilt. Er komen drie soorten hallux valgus voor:
Met name vrouwen hebben veel vaker een hallux valgus dan mannen. Vrouwen hebben vaak iets soepelere gewrichten. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol. Ook mensen met ziekten die gepaard gaan met reumatische gewrichtsontstekingen krijgen vaker last van een hallux valgus. De aandoening is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren hallux valgus is het dragen van ongeschikte schoenen de grootste boosdoener. Het komt ook voor dat mensen een lichte vorm van hallux valgus hebben en hier geen last van hebben.
Niet iedereen met een hallux valgus heeft pijnklachten. De pijn zit niet altijd op de plek van de bult, maar kan ook onder de bal van de voet ontstaan, of in de tweede teen. Vaak is het de bunion (bult) die pijn doet door pasproblemen met schoenen. De klachten verergeren vaak in de winter. Er kan huidirritatie, een ontsteking of zelfs een open wond ontstaan. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan soms een hamerteen ontstaan. Omdat de grote teen een belangrijke speelt bij het lopen, kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten verder verzwakken. De voet wikkelt dan teveel naar binnen af, waardoor de blessure verergert of andere klachten ontstaan.
Een mogelijke oplossing voor hallux valgus is het verminderen van druk door schoenen te dragen met voldoende ruimte. Denk hierbij aan confectie/(semi)-orthopedische schoenen. Ga voor schoenen met een bredere leest. Het is belangrijk dat er geen stiksels over de bult lopen. Het lopen gaat vaak gemakkelijker als de schoen wat meer ‘doorrolt’. Als de neus van de schoen wat meer omhoog staat, rolt de schoen beter door. Hierdoor hoeft de voorvoet minder te buigen (dit heet afwikkelcompensatie). Naast goede schoenen kunnen steunzolen en/of een teenorthese de klachten verminderen. Indien dit de klachten niet verminderd, kan de grote teen operatief worden rechtgezet.
Ervaar jij klachten door een vergroeiing van de grote teen? Graag kijkt een specialist samen met jou naar de beste oplossing! Neem hier contact op.
Als u voet- en/of houdingsklachten heeft kunt u bij ons terecht voor schoenadvies en individueel vervaardigde steunzolen.
Wanneer u voetproblemen heeft die zijn ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon, kan podotherapie de oplossing bieden.
Binnen de orthopedische schoentechniek bestaan tal van mogelijkheden om u te helpen. Zo kunt u geholpen zijn met speciaal geselecteerde confectieschoenen of juist baat hebben bij op maat gemaakte schoenen.
Orthopedische hulpmiddelen, zoals braces, ortheses, korsetten en protheses, kunnen uitkomst bieden om met jouw tijdelijke of permanente beperking(en) om te gaan. Lees hier hoe deze hulpmiddelen je kunnen helpen.