fbpx

Klauw- en hamertenen

Een hamerteen of klauwteen is een standafwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt; de zogenaamde hamer-vorm. Bij klauwtenen is er sprake van een buiging in zowel het eerste en het tweede gewricht in de tenen. De standsafwijking is meestal een gevolg van een disbalans tussen de strek- en buigspieren in de teen. Ook kunnen door de vervorming wondjes optreden. Klauw- en hamertenen zijn vaak onderdeel van een voorvoetdeformatie en ontstaan meestal in combinatie met pes cavus, hallux valgus of door neuromasculaire aandoeningen.

 

Symptomen

Als gevolg van de klauw- of hamerstand ontstaan door druk vaak pijnklachten, zoals likdoorns en eeltvorming op de boven- en/of onderkant van de tenen. Dit kan voornamelijk pijn doen tijdens het dragen van schoenen.

 

Hamerteen en klauwteen

 

Oplossing(en)

Om pijn in de voet te verlichten is het belangrijk om schoenen te dragen die genoeg ruimte voor de tenen bieden. Ook steunzolen met voorvoetondersteuning en/of een teenorthese kunnen helpen om de teen/tenen bescherming te bieden en te ontlasten. In geval van eeltvorming is het verstandig om bij de pedicure langs te gaan voor een voetbehandeling.

 

Maak een afspraak voor een oplossing op maat