fbpx

Nagelchirurgie

Onze voeten zijn het fundament van ons lopen en staan! De basis voor gezond en veilig leven. Daarom zijn wij altijd op zoek naar de beste oplossing om je verder te helpen. Nagelchirurgie is hier een belangrijk onderdeel van.

Wat is een partiële nagelresectie?

Een partiele nagelresectie is een chirurgische ingreep waarbij er onder lokale verdoving een deel van de ingegroeide nagel wordt verwijderd. Wanneer een ingegroeide teennagel niet meer te behandelen is door middel van conservatieve therapieën zoals een instrumentele voetbehandeling en/of nagelbeugel, kan deze behandeling door een arts of podotherapeut worden toegepast.

De podotherapeuten bij Buchrnhornen hebben naast de opleiding podotherapie een aanvullende cursus afgerond waarmee zij bekwaam zijn in het toedienen van een verdoving en het uitvoeren van deze ingreep. Deze behandeling wordt door de podotherapeut alleen uitgevoerd met goedkeuring van de huisarts.

Toestemming

Wanneer je wordt doorgestuurd voor een partiële nagelresectie krijg je voorlichting over de behandeling. Ook worden de benodigde formaliteiten besproken zoals het geven van toestemming voor de behandeling. Informatie en toestemmingsformulieren worden per post of via de mail toegestuurd. Deze toestemmingsformulieren dienen voor aanvang van de ingreep aan de podotherapeut overhandigd te worden. In het geval van minderjarigheid dienen ook de ouder(s)/verzorger(s) schriftelijk toestemming te verlenen.

Wanneer kom je in aanmerking?

  • Wanneer het probleem van ingegroeide nagels terugkerend (recidief) is;
  • Wanneer de nagel niet toegankelijk is door de ontsteking;
  • Wanneer de nagel te rond is en pijnklachten aan de zijkant
    van de nagel blijven ontstaan.

”Naast nagelchirurgie zijn we als team altijd op zoek naar de beste oplossing om bewegingsvrijheid en mobiliteit onder klanten te bevorderen” – Muriëlle de Cock (Podotherapeut)

Verdoving

Bij de start van de behandeling wordt de teen eerst gedesinfecteerd en verdoofd met twee injecties, dit duurt gemiddeld 2x 20 seconden. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn omdat er druk ontstaat in de teen door de ingebrachte verdovingsvloeistof. Een paracetamol innemen voorafgaand aan de behandeling kan verlichting bieden.

Ingreep

De teen wordt met een elastieken band afgebonden om onder bloedleegte de behandeling uit te kunnen voeren. De nagel wordt ingeknipt tot aan de nagelriem en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Vervolgens wordt het losgesneden nagelfragment en overtollig weefsel uit de nagelwal verwijderd. Tot slot wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten in gemasseerd. Fenol is een etsend middel wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe nagel meer gevormd kan worden.

Zodra de ingreep klaar is, wordt er in de wond een alginaatgel (Flaminal) aangebracht en het elastiekje doorgeknipt, zodat er weer bloed naar de teen kan stromen. De teen wordt verbonden door middel van een drukverband.

Na de behandeling

De verdoving is na ongeveer twee uur uitgewerkt. Bij pijn kan paracetamol verlichting bieden. Houd in ieder geval voldoende rust enkele uren na de operatie.

Na de behandeling mag je niet zelfstandig autorijden en is het dragen van open schoenen (sandalen/slippers) aan te raden. De eerste twee dagen na de ingreep is het aan te raden het been hoog te leggen en zo weinig mogelijk te belasten. Hiermee voorkom je dat er druk op de teen komt te staan wat pijn kan veroorzaken.

De wond kan tot 6 weken na de ingreep vocht blijven produceren. Zolang er vocht uit de wond komt is het beter om niet te gaan zwemmen of naar de sauna te gaan. Ook voetbaden raden we af. Het is zeer belangrijk dat je de wond schoon houdt! De wond is pas helemaal genezen als er geen vocht meer uit komt. Tot die tijd bestaat er kans op infectie.

Na de behandeling zal een controlemoment ingepland worden zodat de podotherapeut de situatie goed kan beoordelen. Het controlemoment is meestal 1 tot 2 weken na de behandeling.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met jouw podotherapeut!