Wat nu als je zo graag wilt bewegen, maar je lichaam heeft geen zin om mee te werken? Teveel pijn aan de enkel, een knie die blijft vervelen, last van rugklachten, of toch die zeurende pijn aan de pols.
Waarom gaat het niet vanzelf over? Wat kan ik er allemaal tegen doen?
Met deze vragen en klachten kunnen wij je helpen. Bij ons staat aandacht voor jouw beperking(en), wensen en verwachtingen centraal. Op basis van je verhaal, de verwijzing van jouw arts of specialist en de bevindingen van onze orthopedisch instrumentmaker wordt een voorziening voor jou aangemeten. Buchrnhornen heeft specialisten in huis die hun vak zeer goed verstaan en dit uiten in het leveren van ortheses, braces, korsetten en protheses. Vakmensen met oog voor kwaliteit, duurzaamheid en comfort.
Ontdek hieronder de verschillen tussen de hulpmiddelen. Daarnaast kun je een kijkje nemen in onze brochure!
De afdeling orthopedische hulpmiddelen van Hét Voet- en Beweegcenter Buchrnhornen is aangesloten bij Bewegingsvisie, een landelijk collectief van veertien orthopedische instrumentmakerijen. De samenwerking stelt ons in staat om voor ons aanbod van prothesen, orthesen, korsetten en bandages om de kwaliteit te waarborgen waar we als Buchrnhornen voor staan.
Om onze service en kwaliteit te waarborgen zijn we gebonden aan de leveringsvoorwaarden die vanuit Bewegingsvisie zijn aangeschreven. Deze kan je nalezen met de volgende link.
Niet tevreden en kom je er niet uit? Vanuit het Voet- en Beweegcenter Buchrnhornen vinden wij het uiterst belangrijk dat je tevreden bent over onze producten en dienstverlening. Dat doen we door goed te luisteren. Stel, je hebt een klacht maar je komt er niet helemaal met ons uit. Dan kan je een beroep doen op Bewegingsvisie door een klachtenprocedure starten. Dit kan door het Bewegingsvisie klachtenformulier ingevuld naar bijgevoegde retouradres te retourneren.
Als je lichaam extra ondersteuning, correctie of bescherming nodig heeft, kan een orthese uitkomst bieden. Denk hierbij aan klachten zoals spasmes, pijn, verlammingen, instabiliteit, een bewegingsbeperking of aangeboren afwijking. De orthese zorgt ervoor dat je mobiel(er) wordt of blijft. Onze orthopedische instrumentmakers kunnen ortheses vervaardigen voor bijna alle lichaamsdelen. Denk hierbij aan ortheses voor gewrichten zoals je pols, arm, hand, been, knie of enkel, maar ook aan ortheses voor je nek, hoofd of romp. Zo zijn braces, korsetten, spalken of bandages vormen van een orthese.
Bij ons staat aandacht voor jouw (hulp)vraag, wensen en verwachtingen centraal. Op basis van je verhaal, de verwijzing van jouw arts of specialist en de bevindingen van onze orthopedisch instrumentmaker wordt bekeken wat voor jou de beste oplossing is. Dit kan een confectie-orthese zijn of een orthese die speciaal voor jou op maat wordt gemaakt.
Confectie ortheses zijn hulpmiddelen die we doorgaans uit voorraad leveren of bestellen bij een van onze leveranciers. Dit zijn ortheses in standaardmaten. Daarnaast krijg je deskundig advies en kunnen eventueel kleine aanpassingen worden gerealiseerd. Voor een confectie orthese kun je zonder verwijzing bij ons binnenlopen of een afspraak maken. Als een confectieorthese niet voldoet in jouw situatie, dan bieden wij jou een maatwerkoplossing.
Wanneer je een maatwerkortheses wilt laten aanmeten vragen wij je vooraf een afspraak te maken. Dit gebeurt veelal naar aanleiding van een verwijzing van een specialist. Denk hierbij aan een reumatoloog, chirurg, orthopeed, neuroloog etc. Een maatwerkorthese wordt individueel voor je vervaardigd met de juiste werkingsmechanismen voor jouw probleem. Door middel van meerdere afspraakmomenten namelijk het aanmeten, passen en het afleveren van een orthese zorgen wij voor een passende oplossing.
Materiaalkeuze speelt een belangrijke rol bij het vervaardigen van comfortabele en functionele ortheses. Hardere materialen zijn functioneler om te corrigeren en ondersteunen, zachtere materialen zijn comfortabeler. Kunststof, carbon en neopreen zijn lichte en sterke materialen. Leer en metaal zijn handig omdat deze materialen sterk zijn en te vervormen zijn. Daarnaast zijn deze erg duurzaam. Siliconen wordt vaak toegepast bij een pols-hand orthese. Door samen te werken met specialisten en te luisteren naar jouw wensen en verwachtingen, wordt de juiste combinatie van materialen bepaald, zodat de orthese naast functioneel zo comfortabel mogelijk is. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan kleur. Materiaalkeuze en kleuren zijn beide heel belangrijk want je moet je er ook comfortabel mee voelen!
Het dragen van een orthese kan voor een bepaalde periode zijn, maar er zijn ook situaties waarbij je een orthese permanent zult dragen. Deze gaat dan een vaste plaats in je leven innemen, des te belangrijk dat deze goed past bij jouw persoonlijke wensen en levensstijl.
Stap 1: Aanmeetafspraak
Tijdens deze afspraak doet de specialist (zogenoemde maatnemer) een vraaggesprek en worden de vervolgstappen toegelicht. Jouw klachten, medische indicatie en persoonlijke leefsituatie worden besproken. In de meeste gevallen krijg je een (lichamelijk) functieonderzoek en neemt de maatnemer jouw maten op met behulp van gips, cast, 3D-scanner of meetlint. Een confectievoorziening krijg je direct mee, of we bestellen deze.
Stap 2: Pasafspraak
De maatnemer past de orthese en controleert deze volledig. Eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Indien je een maatwerkorthese krijgt dan wordt de uitvoering en afwerking (kleur en eventuele print) van jouw orthese besproken. Daarnaast wordt de te verwachten levertijd bekend gemaakt.
Stap 3: Afleverafspraak
Bij de afleverafspraak wordt de orthese opnieuw gepast en worden eventuele kleinigheden aangepast. Jouw maatnemer laat je direct zien hoe je de orthese aan- en uittrekt en geeft je advies over het dragen en onderhoud. Tevens zal de maatnemer een aantal aandachtspunten met je bespreken en maakt hij/zij een eventuele controle afspraak.
Stap 4: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak checkt de maatnemer de orthese fysiek in de paskamer en doet indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd last hebben van jouw orthese (pijn, uitslag) of vertoont jouw orthese voortijdige slijtage? Neem dan contact met ons op.
Indien je voor een vergoeding in aanmerking wilt komen heb je een verwijzing nodig van een medisch specialist of behandeld arts. Let op, een huisarts is in dit geval geen specialist in de ogen van een zorgverzekering. Met deze verwijzing kunnen wij kijken of de vergoeding wordt goedgekeurd bij de desbetreffende zorgverzekeraar. Hierover kunnen wij je informeren vooraf aan de afspraak.
Een prothese is een hulpmiddel dat een ontbrekend of geamputeerde ledemaat vervangt. Een prothese neemt de functies van het missende lichaamsdeel over. Daarnaast kun je ook om cosmetische redenen voor een prothese kiezen. Wij kunnen prothesen maken voor vrijwel alle ontbrekende lichaamsdelen met gebruik van moderne materialen en technieken.
Op basis van jouw wensen, levensstijl en anatomie wordt een prothese speciaal voor jou op maat gemaakt. Dit gaat in overleg met de revalidatiearts, jouw orthopedisch adviseur en fysiotherapeut. Er vindt een individueel persoonlijk traject plaats afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aantal pasmomenten.
Door samen te werken met specialisten en te luisteren naar jouw wensen en verwachtingen, wordt de juiste combinatie van materialen bepaald. Het uitgangspunt is om de prothese naast functioneel zo comfortabel mogelijk te maken. De meest optimale combinatie van materialen en technieken is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de plaats waar de prothese wordt bevestigd en wat je met de prothese wilt of moet kunnen. Wij begrijpen dat leren leven en functioneren met een prothese een proces is van wennen en oefenen. Na het verlies van een lichaamsdeel ben je daar wellicht niet meteen fysiek en mentaal aan toe. Wij staan hier uitgebreid bij stil en respecteren de tijd die je in dit proces nodig hebt.
Een prothese wordt veelal permanent gedragen. Deze gaat dan ook een vaste plaats in je leven innemen, des te belangrijk dat deze goed bij jouw past.
Stap 1: Aanmeetafspraak
Tijdens deze afspraak doet de specialist (zogenoemde maatnemer) een vraaggesprek en worden de vervolgstappen toegelicht. Jouw wensen, medische indicatie en persoonlijke leefsituatie worden besproken. In de meeste gevallen krijg je een (lichamelijk) functieonderzoek en neemt de maatnemer jouw maten op met behulp van gips, cast, 3D-scanner of meetlint. Daarnaast wordt er besproken wat je kan verwachten van de prothese en welke onderdelen in de prothese worden geïmplementeerd met bijbehorende functies.
Stap 2: Pasafspraak
De maatnemer past de prothese en controleert deze volledig. Hoogtes worden bepaald en eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Wanneer iemand reeds ervaring heeft met een prothese volgt na de pasafspraak een ”in de pas lopen” moment. Je krijgt dan een prothese mee naar huis die niet helemaal af is. Zo kun je er een korte tijd gebruik van maken om te kijken of deze goed zit. Na deze periode volgt een controle afspraak om de bevindingen te bespreken.
Stap 3: Afleverafspraak
Bij de afleverafspraak wordt de prothese opnieuw gepast. Er vindt een controle plaats hoe de prothese zit en hoe deze functioneert tijdens het dragen. Eventuele kleinigheden worden aangepast. Jouw maatnemer laat je direct zien hoe je de prothese aan- en uittrekt en geeft je advies over het dragen en onderhoud. Tevens zal de maatnemer een aantal aandachtspunten met je bespreken en maakt hij/zij een controle afspraak. In sommige gevallen wordt geadviseerd om het oefenen met de prothese onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut te doen.
Stap 4: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak checkt de maatnemer de prothese nogmaals en doet indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd last hebben van prothese (pijn, uitslag) of vertoont jouw prothese voortijdige slijtage? Neem dan contact met ons op. Graag zien we je standaard eenmaal per jaar terug voor een controle, bij kinderen in de groei is dit twee keer per jaar.
Indien je voor een vergoeding in aanmerking wilt komen heb je een verwijzing nodig van een medisch specialist of behandeld arts. Let op, een huisarts is in dit geval geen specialist in de ogen van een zorgverzekering. Met deze verwijzing kunnen wij kijken of de vergoeding wordt goedgekeurd bij de desbetreffende zorgverzekeraar. Hierover kunnen wij je informeren vooraf aan de afspraak.
In de advieswijzer vind je alle informatie over het dragen en onderhouden van jouw prothese. Deze informatie is belangrijk voor het draagcomfort en de levensduur van het product.