Orthopedische schoentechniek

Blijf je voet- en loopproblemen houden, omdat je in de winkel niet de juiste schoenen kan vinden? Is er sprake van een functieprobleem van je voet en biedt een confectieschoen daardoor niet voldoende steun en stabiliteit? Of is soepel en pijnvrij bewegen niet langer vanzelfsprekend? Dan kan orthopedische schoentechniek uitkomst bieden.

Afhankelijk van jouw hulpvraag en de precieze problematiek zijn mogelijke doelstellingen:

 • Makkelijker en langer kunnen lopen
 • Minder pijn ervaren
 • Een goede pasvorm krijgen
 • Een stabielere houding
 • Een verminderde kans op struikelen/vallen

Orthopedische schoenen zijn er in tal van uitvoeringen. Van gedeeltelijk tot volledig maatwerk.

Verschillende schoenvoorzieningen

Er bestaan binnen de orthopedische schoentechniek tal van mogelijkheden om jou de juiste hulp te bieden. Zo kunnen speciaal geselecteerde confectieschoenen je helpen of bieden op maat gemaakte schoenen de juiste oplossing. Altijd staat jouw hulpvraag centraal en bepaal je samen met onze schoentechnicus wat voor jou de juiste oplossing is.

Aanmeten en leveren

Aan de hand van jouw verhaal, de verwijzing van de huisarts of specialist en en de bevinden van onze schoentechnicus, meten wij een schoenvoorziening aan. Het aanmeten en de maakwijze verschilt per schoenvoorziening. De schoenconcepten zijn:

 • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)
 • Semi-orthopedische schoenen (OSB)
 • Orthopedische schoenen (OSA)
 • Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS)

Naast bovengenoemde schoenconcepten vervaardigen wij ook orthopedische werkschoenen en huisschoenen. Voor informatie over orthopedische schoenvoorzieningen voor kinderen klik hier.

Ons doel is het bevorderen van jouw bewegingsvrijheid met functionele, comfortabele en stijlvolle schoenen. 

Modelkeuze

Door gebruik te maken van moderne technieken en de nieuwste modellen zijn er tal van model- en kleurkeuzes. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden in het vervaardigen van orthopedische schoenen voor dagelijks gebruik? Klik dan hier!

Ontdek hieronder de verschillen tussen onze diverse schoenconcepten!

OSA

Orthopedische schoenen (OSA) zijn uniek en worden speciaal individueel voor jou op maat vervaardigd. De schoen en de stijl kun je naar wens doorgeven. Je kunt kiezen uit vele modellen, kleuren en leersoorten. Daarnaast wordt je vakkundig geadviseerd over geschikte leersoort(en), materialen en sluitingen.

Hoe gaan we te werk?

De volgende stappen doorlopen we om deze maatwerk schoenen te produceren:

Stap 1: Je eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak wordt er gestart met een intake waarbij wordt onderzocht welke problemen er zijn ontstaan en waar je tegenaan loopt. Vragen die worden beantwoord zijn; hoe beweegt de voet, heeft men pijn of beperkingen in de benen/voeten en zijn er standsafwijkingen. Daarnaast wordt jouw doel en wens besproken, oftewel aan welke eisen en wensen moeten jouw schoenen voldoen om je mobiliteit te bevorderen. Ook vindt tijdens dit bezoek het ”maatnemen” plaats, waarbij afdrukken worden gemaakt, omvangsmaten worden genomen en voeten worden gescand of gegipst. 

Stap 2: De basis van de schoen
Aan de hand van jouw maatgegevens gaan we jouw leesten maken. Deze leesten zijn identiek aan de vorm van jouw voeten. Jouw schoenen worden dus letterlijk op joúw leest geschoeid.

Stap 3: De tweede afspraak  
Bij de tweede afspraak controleert de schoentechnicus of jouw leesten garant zullen staan voor een optimale pasvorm. Tijdens dit zogenaamde ‘foliepassen’ bepaal je samen of de pasvorm nog aanpassingen behoeft. Tijdens de tweede afspraak kies je ook de kleur(en), het model en de leersoort van de schoen uit. Hierbij krijg je advies van een schoentechnicus. Je kunt jezelf alvast oriënteren bij de voorbeeldmodellen op onze website.

Stap 4: Aan de slag met jouw schoenen
Tijdens het vervaardigen van jouw schoenen houden we met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding en natuurlijk jouw wensen en voorkeuren.

Stap 5: De derde afspraak
Zodra jouw schoenen klaar zijn, wordt de derde afspraak gepland waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijg je de schoenen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Wanneer de schoenen nog niet optimaal zitten worden er nog aanpassingen doorgevoerd. We zien je na deze afspraak graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak. (advieswijzer)

Stap 6: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak horen we graag hoe de schoenen zijn bevallen en doet de maatnemer indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd vragen hebben of last van jouw orthopedische schoen ervaren? Neem dan zeker contact met ons op. 

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van jouw orthopedische schoenen bij jouw zorgverzekeraar, hierin hoef je dus zelf niet te schakelen. Bij goedkeuring gaan wij deze vervaardigen en worden de kosten grotendeels vergoed. Voor jou bestaan de kosten eventueel uit jouw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2022 is de eigen bijdrage €124 voor volwassenen en tot 16 jaar bedraagt deze €62.  

Zorgpas en Verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van jouw huisarts/specialist ook jouw zorgpas nodig. Wij vragen deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Uitzondering Werkschoenen

Orthopedische werkschoenen worden niet door jouw zorgverzekeraar vergoed, er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen: Je kan jouw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels) vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar jouw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor je vervaardigen. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor (semi-)orthopedische werkschoenen bij het UWV. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

Drie maanden na het afleveren van jouw eerste paar schoenen kom je in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering kom je in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar – om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Advieswijzer

Orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vind je informatie om jouw orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Wil je graag meer informatie over orthopedische schoenen of wellicht weten wanneer je recht hebt op een nieuw paar op maat gemaakte schoenen, neem dan hier contact op. 

OSB 

Semi-orthopedische schoenen (OSB) zijn speciaal geselecteerde confectieschoenen die wij individueel voor je aanpassen.  

 1. Je eerste afspraak  Bij het eerste bezoek bespreek je met de schoentechnicus aan welke eisen en wensen de schoenen moeten voldoen. De schoentechnicus zal ook jouw maatgegevens opnemen.
 2. Uitkiezen schoenen Tijdens de eerste afspraak kies je jouw schoenen uit. Samen met de schoentechnicus ga je op zoek naar een paar schoenen met de gewenste pasvorm heeft en ook geschikt is voor de aanpassingen die jij nodig hebt. Je kan hierbij denken aan een kunstmatige afwikkeling, zoolverstijving of bijvoorbeeld een hakafronding. Voor kinderen hebben wij in onze winkel geen schoenen op voorraad. Omdat wij het erg belangrijk vinden om ook in kinderschoenen veel keuzemogelijkheden te bieden, zijn wij samenwerkingen aangegaan met diverse leveranciers die leuke semi-orthopedische kinderschoenen leveren. De schoentechnicus geeft aan waar je op kan letten en met die informatie kan je een keuze maken.
 3. Maatvoetbedden Je schoentechnicus maakt allereerst je voetbedden. Deze orthopedische voetbedden worden vervaardigd om de stand van je voeten te behouden, te corrigeren of om delen van jouw voeten te ontlasten.
 4. Pasafspraak Tijdens de tweede afspraak pas je de schoenen met de voor jou vervaardigde voetbedden. In samenspraak met de schoentechnicus bepaal je of het gekozen model, de pasvorm en de voetbedden helemaal naar wens zijn.
 5. De werkplaats in Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we nu uitvoeren, zodat je straks schoenen hebt die op jouw voeten en wensen zijn afgestemd.
 6. Schoenen passen Zijn je schoenen klaar, dan maken we een afspraak met je voor de eindcontrole. Past het paar goed en is alles naar wens? Dan krijg je de schoenen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Na ca. 3 – 6 weken zien we je graag terug om te horen hoe het gegaan is.

Aanvraag en vergoeding 2021

Wij verzorgen de aanvraag van jouw orthopedische schoenvoorziening bij jouw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de voorziening vervaardigen en worden de kosten grotendeels vergoed. De kosten bestaan uit jouw eigen risico en de eigen bijdrage.  

Eigen risico

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.  

Eigen bijdrage

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC en proefschoenen) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2021 is de eigen bijdrage €125 en tot 16 jaar bedraagt deze €62,50.  

Uitzondering Werkschoenen

Orthopedische werkschoenen worden niet door jouw zorgverzekeraar vergoed, er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen: Je kan je werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels)vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar je werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor je vervaardigen. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor (semi-)orthopedische werkschoenen bij het UWV. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

Drie maanden na het afleveren van jouw eerste paar schoenen kom je in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering kom je in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar – om de 15 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen (o.v.v. wijzigingen bij zorgverzekeraars).

Levertijden

De levertijd is afhankelijk van het schoenconcept wat we voor je gaan maken. Daarnaast kan de wachttijd voor goedkeuring vanuit jouw zorgverzekeraar invloed hebben op de levertijd. Dit geldt ook voor het gebruik van proefschoenen, de uiteindelijke levertijd is dan afhankelijk van de proefperiode die is afgesproken met jouw specialist.  

De gemiddelde levertijden zijn:

2-3 weken voor orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) 3-6 weken voor semi-orthopedische schoenen (OSB) 10 weken voor orthopedische schoenen (OSA) 4 weken voor proefschoenen 2 weken voor één voorlopige orthopedische schoen (VLOS)  

Om de aanvraag bij jouw zorgverzekeraar te kunnen verzorgen, vragen wij je om de (eventuele) verwijzing van jouw huisarts/specialist en jouw zorgpas mee te nemen naar de eerste afspraak.

OVAC

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) zijn aanpassingen aan jouw eigen schoenen. Het aanmeten van deze schoenvoorziening is bijna gelijk aan het aanmeten van semi-orthopedische schoenen (OSB), alleen zorg je zelf voor de schoenen. De schoentechnicus zal aangeven waar je op kunt letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen. Je kan jouw persoonlijke wensen natuurlijk altijd met onze schoentechnicus bespreken. De confectieschoenen uit onze winkels in Eindhoven en Tilburg zijn in veel gevallen geschikt voor de aanpassingen.

 

Werkschoenen

Als je voor je werk speciale werkschoenen nodig hebt, dan kunnen wij deze voor je vervaardigen. Bij het maken van de keuze voor werkschoenen zal gekeken worden naar jouw persoonlijke (werk)omstandigheden en de benodigde veiligheidsvoorzieningen, zoals beschermende neuzen/binnenzolen of ESD beveiliging (statische ontlading). Kijk hiervoor op de volgende pagina.

Proefschoenen

Bij volledig op maat gemaakte schoenen (OSA) kan het zijn dat we in overleg eerst proefschoenen maken. Dit zijn tijdelijke schoenen om te proberen of het concept de verwachte oplossing biedt. Tijdens het ‘proeflopen’ volgen controleafspraken om jouw ervaringen te bespreken en de schoenen waar nodig te verbeteren. Als de proefschoenen helemaal naar wens functioneren, gaan we jouw orthopedische schoenen maken.