fbpx

Orthopedische schoentechniek

Blijf je voet- en loopproblemen houden, omdat je in de winkel niet de juiste schoenen kunt vinden? Is er sprake van een functieprobleem van je voet en biedt een confectieschoen daardoor niet voldoende steun en stabiliteit? Of is soepel en pijnvrij bewegen niet langer vanzelfsprekend? Dan kan orthopedische schoentechniek uitkomst bieden.

Afhankelijk van jouw hulpvraag en de precieze problematiek zijn mogelijke doelstellingen:

  • Makkelijker en langer kunnen lopen
  • Minder pijn ervaren
  • Een goede pasvorm krijgen
  • Een stabielere houding
  • Een verminderde kans op struikelen/vallen

Orthopedische schoenen zijn er in tal van uitvoeringen. Van gedeeltelijk tot volledig maatwerk.

Soorten schoenvoorzieningen

Er bestaan binnen de orthopedische schoentechniek tal van mogelijkheden om jou de juiste hulp te bieden. Zo kunnen speciaal geselecteerde confectieschoenen je helpen of bieden op maat gemaakte schoenen de juiste oplossing. Aan de hand van jouw hulpvraag, de verwijzing van de huisarts of specialist en de bevindingen van onze schoentechnicus wordt er bekeken welke schoenvoorziening het beste aansluit. Het aanmeten en de maakwijze verschilt per schoenvoorziening. De schoenconcepten zijn:

  • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)
  • Semi-orthopedische schoenen (OSB)
  • Orthopedische schoenen (OSA)
  • Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS)

Naast bovengenoemde schoenconcepten vervaardigen wij ook orthopedische werkschoenen en huisschoenen. Voor informatie over orthopedische schoenvoorzieningen voor kinderen klik hier.

Ons doel is het bevorderen van jouw bewegingsvrijheid met functionele, comfortabele en stijlvolle schoenen. 

Modelkeuze

Door gebruik te maken van moderne technieken en de nieuwste modellen zijn er tal van model- en kleurkeuzes. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden in het vervaardigen van orthopedische schoenen voor dagelijks gebruik? Klik dan hier!

Ontdek hieronder de verschillen tussen onze diverse schoenconcepten!

OSA

Orthopedische schoenen (OSA) zijn uniek en worden speciaal individueel voor jou op maat vervaardigd. De schoen en de stijl kun je naar wens doorgeven. Je kunt kiezen uit vele modellen, kleuren en leersoorten. Daarnaast wordt je vakkundig geadviseerd over geschikte leersoort(en), materialen en sluitingen.

Hoe gaan we te werk?

De volgende stappen doorlopen wij om deze maatwerk schoenen te produceren.

Stap 1: Je eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak wordt er gestart met een intake waarbij wordt onderzocht welke problemen er zijn ontstaan en waar je tegenaan loopt. Vragen die worden beantwoord zijn; hoe beweegt de voet, heeft men pijn of beperkingen in de benen/voeten en zijn er standsafwijkingen. Daarnaast wordt jouw doel en wens besproken, oftewel aan welke eisen en wensen moeten jouw schoenen voldoen om je mobiliteit te bevorderen. Ook vindt tijdens dit bezoek het ”maatnemen” plaats, waarbij afdrukken worden gemaakt, omvangsmaten worden genomen en voeten worden gescand of gegipst. 

Stap 2: De basis van de schoen
Aan de hand van jouw maatgegevens gaan we jouw leesten maken. Deze leesten zijn identiek aan de vorm van jouw voeten. Jouw schoenen worden dus letterlijk op joúw leest geschoeid.

Stap 3: De tweede afspraak  
Bij de tweede afspraak controleert de schoentechnicus of jouw leesten garant zullen staan voor een optimale pasvorm. Tijdens dit zogenaamde ‘foliepassen’ bepaal je samen of de pasvorm nog aanpassingen behoeft. Tijdens de tweede afspraak kies je ook de kleur(en), het model en de leersoort van de schoenen uit. Hierbij krijg je advies van een schoentechnicus. Je kunt jezelf alvast oriënteren bij de voorbeeldmodellen op onze website.

Bij volledig op maat gemaakte schoenen (OSA) kan het zijn dat we in overleg eerst proefschoenen maken. Dit zijn tijdelijke schoenen om te proberen of het concept de verwachte oplossing biedt. Tijdens het ‘proeflopen’ volgen tussentijdse controle afspraken om jouw ervaringen te bespreken en de schoenen waar nodig te verbeteren. Als de proefschoenen helemaal naar wens functioneren, gaan we jouw orthopedische schoenen maken.

Stap 4: Aan de slag met jouw schoenen
Tijdens het vervaardigen van jouw schoenen houden we met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding en natuurlijk jouw wensen en voorkeuren.

Stap 5: De derde afspraak
Zodra jouw schoenen klaar zijn, wordt de derde afspraak gepland waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijg je de schoenen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Wanneer de schoenen nog niet optimaal zitten worden er nog aanpassingen doorgevoerd. Wij zien je na deze afspraak graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak.

Stap 6: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak horen we graag hoe de schoenen zijn bevallen en doet de maatnemer indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd vragen hebben of last van jouw orthopedische schoen ervaren? Neem dan zeker contact met ons op. 

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van jouw orthopedische schoenen bij jouw zorgverzekeraar, hierin hoef je dus zelf niet te schakelen. Bij goedkeuring gaan wij deze vervaardigen en worden de kosten grotendeels vergoed. Voor jou bestaan de kosten eventueel uit jouw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126 voor volwassenen en tot 16 jaar bedraagt deze €63.  

Zorgpas en Verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van jouw huisarts/specialist ook jouw zorgpas nodig. Wij vragen deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Uitzondering Werkschoenen

Orthopedische werkschoenen worden niet door jouw zorgverzekeraar vergoed, er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen: Je kan jouw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels) vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar jouw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor je vervaardigen. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor orthopedische werkschoenen bij het UWV. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

3 maanden na het afleveren van jouw eerste paar schoenen kom je in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering kom je in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar – om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Garantie

Op de pasvorm heb je na levering, 3 maanden garantie. Op het materiaal is dit 6 maanden. Onder de garantie valt niet slijtage door gebruik. 

Advieswijzer

Orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vind je informatie om jouw orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Wil je graag meer informatie over orthopedische schoenen of wellicht weten wanneer je recht hebt op een nieuw paar op maat gemaakte schoenen, neem dan hier contact op. 

OSB 

Semi-orthopedische schoenen (OSB) zijn fabrieksmatig vervaardigde schoenen die wij individueel voor jou aanpassen. Samen met de orthopedisch schoentechnicus kun je een keuze maken uit de OSB schoenencollectie met vele modellen en kleuren. 

Hoe gaan we te werk?

De volgende stappen doorlopen wij om een geschikte OSB schoen aan te meten. 

Stap 1: Je eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak wordt er gestart met een intake waarbij wordt onderzocht welke problemen er zijn ontstaan en waar je tegenaan loopt. Vragen die worden beantwoord zijn; hoe beweegt de voet, heeft men pijn of beperkingen in de benen/voeten en zijn er standsafwijkingen. Daarnaast wordt jouw doel en wens besproken, oftewel aan welke eisen en wensen moeten jouw schoenen voldoen om je mobiliteit te bevorderen. Ook vindt tijdens dit bezoek het ”maatnemen” plaats, waarbij afdrukken worden gemaakt en omvangsmaten worden genomen. Aan de hand van jouw maatgegevens ga je samen met de schoentechnicus op zoek naar een paar schoenen met de gewenste pasvorm, die ook geschikt zijn voor de benodigde aanpassingen. Je kan hierbij denken aan en kunstmatige afwikkeling, zoolverstijving of bijvoorbeeld een hakafronding. Voor kinderen zijn wij een samenwerking aangegaan met diverse leveranciers waarbij er vanuit een speciale collectie schoenen kunnen worden geselecteerd.

Stap 2: Vervaardigen van maatvoetbedden
De maatvoetbedden worden vervaardigd om de stand van je voeten te behouden, te corrigeren of om delen van jouw voeten te ontlasten.

Stap 3: De tweede afspraak
Tijdens de tweede afspraak pas je de schoenen met de voor jou vervaardigde voetbedden. In samenspraak met de schoentechnicus bepaal je of het gekozen model, de pasvorm en de voetbedden helemaal naar wens zijn.

Stap 4: Aan de slag met jouw schoenen
Wij gaan jouw schoenen aanpassen waarbij we met alles rekening houden, denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding. Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we uitvoeren, zodat je straks schoenen hebt die op jouw voeten en wensen zijn afgestemd. 

Stap 5: De derde afspraak
Zodra jouw schoenen klaar zijn, wordt de derde afspraak gepland waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijg je de schoenen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Wanneer de schoenen nog niet optimaal zitten worden er nog aanpassingen doorgevoerd. Wij zien je na deze afspraak graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak. 

Stap 6: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak horen we graag hoe de schoenen zijn bevallen en doet de maatnemer indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd vragen hebben of last van jouw semi-orthopedische schoen ervaren? Neem dan zeker contact met ons op. 

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van jouw semi-orthopedische schoenen bij jouw zorgverzekeraar, hierin hoef je dus zelf niet te schakelen. Bij goedkeuring gaan wij deze aanpassen en worden de kosten grotendeels vergoed. Voor jou bestaan de kosten eventueel uit jouw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126 voor volwassenen en tot 16 jaar bedraagt deze €63.  

Zorgpas en Verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van jouw huisarts/specialist ook jouw zorgpas nodig. Wij vragen deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Uitzondering Werkschoenen

Semi-orthopedische werkschoenen worden niet door jouw zorgverzekeraar vergoed, er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen: Je kan jouw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels) vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar jouw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor je vervaardigen. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor semi-orthopedische werkschoenen bij het UWV. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

3 maanden na het afleveren van jouw eerste paar schoenen kom je in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering kom je in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar – om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Garantie

Op de pasvorm heb je na levering, 3 maanden garantie. Op het materiaal is dit 6 maanden. Onder de garantie valt niet slijtage door gebruik. 

Advieswijzer

Semi-orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vind je informatie om jouw semi-orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Wil je graag meer informatie over semi-orthopedische schoenen of wellicht weten wanneer je recht hebt op een nieuw paar op maat gemaakte schoenen, neem dan hier contact op. 

OVAC

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) zijn aanpassingen aan jouw eigen schoenen. De schoentechnicus zal aangeven waar je op kunt letten bij de aanschaf van geschikte schoenen. De confectieschoenen uit onze winkels in Eindhoven en Tilburg zijn in veel gevallen geschikt voor de benodigde aanpassingen.

Hoe gaan we te werk?

Het aanmeten van deze schoenvoorziening is bijna gelijk aan het aanmeten van semi-orthopedische schoenen (OSB), alleen zorg je zelf voor de schoenen. Je kan jouw persoonlijke wensen natuurlijk altijd met onze schoentechnicus bespreken. De volgende stappen doorlopen wij om OVAC aan te meten. 

Stap 1: Je eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak wordt er gestart met een intake waarbij wordt onderzocht welke problemen er zijn ontstaan en waar je tegenaan loopt. Vragen die worden beantwoord zijn; hoe beweegt de voet, heeft men pijn of beperkingen in de benen/voeten en zijn er standsafwijkingen. Daarnaast wordt jouw doel en wens besproken, oftewel aan welke eisen en wensen moeten jouw schoenen voldoen om je mobiliteit te bevorderen. Ook vindt tijdens dit bezoek het ”maatnemen” plaats, waarbij afdrukken worden gemaakt en omvangsmaten worden genomen. Aan de hand van jouw maatgegevens ga je samen met de schoentechnicus kijken welke van je eigen schoenen het meest geschikt zijn om aan te passen. Indien jouw eigen schoenen niet geschikt zijn, adviseert de schoentechnicus je graag aan welke eisen een geschikte schoen moet voldoen.  

Stap 2: Vervaardigen van maatvoetbedden
De maatvoetbedden worden vervaardigd om de stand van je voeten te behouden, te corrigeren of om delen van jouw voeten te ontlasten.

Stap 3: De tweede afspraak
Tijdens de tweede afspraak pas je de schoenen met de voor jou vervaardigde voetbedden. In samenspraak met de schoentechnicus bepaal je of het gekozen model, de pasvorm en de voetbedden helemaal naar wens zijn.

Stap 4: Aan de slag met jouw schoenen
Wij gaan jouw schoenen aanpassen waarbij we met alles rekening houden, denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding. Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we uitvoeren, zodat je straks schoenen hebt die op jouw voeten en wensen zijn afgestemd. 

Stap 5: De derde afspraak
Zodra jouw schoenen klaar zijn, wordt de derde afspraak gepland waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijg je de schoenen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Wanneer de schoenen nog niet optimaal zitten worden er nog aanpassingen doorgevoerd. Wij zien je na deze afspraak graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak. 

Stap 6: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak horen we graag hoe de schoenen zijn bevallen en doet de maatnemer indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van jouw wensen. Mocht je binnen deze tijd vragen hebben of last van jouw OVAC ervaren? Neem dan zeker contact met ons op. 

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van jouw OVAC bij jouw zorgverzekeraar, hierin hoef je dus zelf niet te schakelen. Bij goedkeuring gaan wij deze aanpassen en worden de kosten geheel vergoed. Voor jou bestaan de kosten eventueel uit jouw eigen risico.

Eigen risico

OVAC wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor OVAC wordt geen eigen bijdrage gerekend. De zorgverzekeraar vergoedt volledig de kosten voor de aanpassingen. 

Zorgpas en Verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van jouw huisarts/specialist ook jouw zorgpas nodig. Wij vragen deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Reserve- en herhalingspaar

3 maanden na het afleveren van jouw eerste paar schoenen kom je in aanmerking voor een reservepaar. Na deze tweede levering kom je in de meeste gevallen – dit is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar – om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Advieswijzer

OVAC is een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vind je informatie om jouw OVAC in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Wil je graag meer informatie over OVAC of wellicht weten wanneer je recht hebt op een nieuw paar aangepaste schoenen, neem dan hier contact op. 

VLOS

Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS), soms ook wel revalidatieschoenen genoemd, zijn tijdelijke op maat gemaakte schoenen van zachte materialen die kunnen worden gedragen na een operatie aan jouw voeten of bij verwondingen aan jouw voeten. De VLOS is bedoeld om je snel te mobiliseren en de voet snel te laten genezen. De schoenen zorgen ervoor dat je voeten worden beschermd en verwondingen worden ontlast. 

Hoe gaan we te werk?

De volgende stappen doorlopen wij om een VLOS aan te meten. 

Stap 1: Je eerste afspraak
Tijdens de eerste afspraak wordt er gestart met een intake waarbij wordt onderzocht welke problemen en defecten (verwondingen) er zijn ontstaan. De schoentechnicus bespreekt samen met jou aan welke eisen en wensen jouw VLOS moet voldoen om je genezing te bevorderen. Ook vindt tijdens dit bezoek het ”maatnemen” plaats, waarbij afdrukken worden gemaakt, omvangsmaten worden genomen en voeten worden gescand of gegipst.

Stap 2: De basis van de schoen
Aan de hand van jouw maatgegevens gaan we jouw leesten maken. Deze leesten zijn identiek aan de vorm van jouw voeten. Jouw schoenen worden dus letterlijk op joúw leest geschoeid.

Stap 3: Aan de slag met jouw schoenen
Tijdens het vervaardigen van jouw VLOS houden we met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede drukontlasting, de hakafronding en natuurlijk jouw wensen en voorkeuren.

Stap 4: De derde afspraak
Zodra jouw VLOS klaar is, wordt de derde afspraak gepland waarbij de VLOS wordt afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijg je de voorlopige orthopedische schoen mee en kan je gaan beginnen met inlopen. Wanneer de VLOS nog niet optimaal is worden er nog aanpassingen doorgevoerd. Wij zien je na deze afspraak graag tussen ca. 2 – 4 weken terug voor een controle afspraak.

Stap 5: Controle afspraak
Tijdens de controle afspraak horen we graag hoe de VLOS bevalt en het genezingsproces naar wens verloopt en doet de maatnemer indien nodig nog een kleine aanpassing, afhankelijk van wat benodigd is. Mocht je binnen deze tijd vragen hebben of last van jouw VLOS ervaren? Neem dan zeker contact met ons op. Naast onze controle afspraak vindt er vaak ook een controle met jouw specialist plaats. 

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van jouw VLOS bij jouw zorgverzekeraar, hierin hoef je dus zelf niet te schakelen. Bij goedkeuring gaan wij deze vervaardigen en worden de kosten grotendeels vergoed. Voor jou bestaan de kosten eventueel uit jouw eigen risico en de eigen bijdrage.

Eigen risico

VLOS wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaal je eerst jouw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt. Bij jouw verzekeraar kun je de stand van jouw eigen risico opvragen.

Eigen bijdrage

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van OVAC) geldt naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126 voor volwassenen en tot 16 jaar bedraagt deze €63.  

Zorgpas en Verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van jouw huisarts/specialist ook jouw zorgpas nodig. Wij vragen deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Advieswijzer

VLOS is een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vind je informatie om jouw voorlopige orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor je voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen. 

Wil je graag meer informatie over VLOS, neem dan hier contact op. 

 

Werkschoenen

Als je voor je werk speciale werkschoenen nodig hebt, dan kunnen wij deze voor je vervaardigen. Bij het maken van de keuze voor werkschoenen zal gekeken worden naar jouw persoonlijke (werk)omstandigheden en de benodigde veiligheidsvoorzieningen, zoals beschermende neuzen/binnenzolen of ESD beveiliging (statische ontlading). Kijk hiervoor op de volgende pagina.