fbpx

70 jaar historie

Geschiedenis van ons bedrijf

Buchrnhornen. Voor sommigen een bekende naam, anderen struikelen vooral over de uitspraak. “Huh, staan daar nou 5 medeklinkers achter elkaar?”. Hoe is deze naam terechtgekomen in Brabant? En hoe heeft het bedrijf zich door de jaren heen ontwikkeld? Duik je even mee de geschiedenis in?

Van Napoleon naar WO2

Het is het begin van de 19e eeuw als de Zwitser Ulrich Buchrnhornen – een soldaat in het leger van Napoleon – in het Nederlandse Breda terechtkomt. Ulrich besluit in de stad te blijven wonen. Ook sticht hij er een gezin, waarmee de naam ‘Buchrnhornen’ definitief wortel schiet in Nederland.

We nemen even de tijdmachine en flitsen naar het jaar 1944. Eén van Ulrich’s nazaten, Henk Buchrnhornen, is tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetslid op de vlucht voor de Duitsers. Tijdens zijn vluchtactie klopt hij aan bij een boerderij in het dorpje Rijsbergen en vraagt de boerendochter of hij zich mag verstoppen op het terrein. Dat mag en Henk duikt in een hooiberg. Het duurt niet lang of de Duitsers staan op de stoep voor een huiszoeking. Ze kammen het hele terrein uit en prikken met rieken in de hooiberg waar Henk zich schuilhoudt. De boerenfamilie ziet het met ingehouden adem aan. Wonder boven wonder raken de rieken hem niet en de Duitsers vervolgen hun weg.

Tussen Henk en de boerendochter – Jeanne Kennis – springt een vonk over en enkele jaren later trouwen zij in Breda.

Eerste vestiging

In 1950 verhuizen zij naar Eindhoven. Philips kende een ongekende groei en het echtpaar zag goede kansen in de regio. Zij vestigen zich op Vestdijk 7 te Eindhoven. Henk neemt de in 1929 opgerichte schoenmakerij van collegaschoenmaker de heer Plet over. Vandaag de dag staat op diezelfde plek een Albert Heijn­filiaal in een modern pand, maar destijds stonden hier herenhuizen. Henk maakte de orthopedische schoenen, zijn vrouw Jeanne deed de administratie. Henk en Jeanne krijgen hier hun eerste drie kinderen: Paul, Els en Frans.

Vestdijk

Vestdijk 7 (begin jaren ’50)

De jaren op Tramstraat 2 en 4

Het pand aan de Vestdijk is al snel te klein en in 1954 neemt het bedrijf intrek in Tramstraat 2 en ­4. In de jaren die volgen worden Ans, Guus en Monique geboren. De familie woont boven de zaak en alle zes de kinderen groeien op tussen de leesten en schuurmachines. De kinderbox stond in de werkplaats en er wordt door de hele familie meegewerkt.


Gezin Buchrnhornen

Het gezin in de sneeuw (1956)

Medewerkers magazijn

Meehelpen in het magazijn (jaren ’60)

Verhuizing Buchrnhornen

De kinderen verhuizen een kast onder toeziend oog van vader Henk (begin jaren’60)


Het begin van een multidisciplinair centrum

Na enkele jaren begint Jeanne een pedicurepraktijk. Hier laten met name dames hun voeten van tijd tot tijd even goed verzorgen. Later zullen steeds meer nieuwe disciplines worden toegevoegd aan de producten en diensten die het bedrijf aanbiedt. De opening van de pedicurepraktijk markeert eigenlijk het begin van Buchrnhornen als multidisciplinair bedrijf.

Als zonen Paul en Frans oud genoeg zijn, voegen zij zich bij het team. Later komen daar ook hun echtgenotes bij. Na verloop van tijd is er behoefte aan een groter pand en verhuist het bedrijf naar de Dr. Cuyperslaan in Eindhoven. Ook worden er vestigingen geopend op andere locaties in Brabant en Zeeland. Uiteindelijk krijgt het bedrijf twee hoofdlocaties: één in Eindhoven en één in Tilburg. Daarnaast opent het kleinere vestigingen en servicelocaties.


Geschiedenis Pedicure

Jeanne Buchrnhornen-Kennis aan het werk in de pedicurepraktijk (jaren ’60)

Geschiedenis Administratie

Nelly Buchrnhornen in de administratie (jaren ’80)

Geschiedenis Stikkerij

Arletta Buchrnhornen in de stikkerij (jaren ’80)

Geschiedenis Schoenmakerij

Frans Jozef van Keijzerswaard in de schoenmakerij (jaren ’70)

Pand Buchrnhornen

Dr. Cuyperslaan 86 (begin jaren ’90)


Traditie voortzetten

De familiaire inslag die het beginnend bedrijf kenmerkt, heeft het pand nooit meer verlaten. Want ook in het tegenwoordige Buchrnhornen vormt het familieaspect een rode draad. Zo zijn er verschillende zonen, neven, nichten, ooms en zwagers actief. Voor hen allen is het een eer om ­samen met het gehele personeel­ een traditie voort te zetten die begonnen is bij (groot)ouders Buchrnhornen, waarbij aandacht voor de mens en het bewegen centraal staat.

Personeel Buchrnhornen

In het Voet- en Beweegcenter van vandaag de dag komen verschillende vakgebieden samen en vormen onze 140 professionals een team wat écht samenwerkt.